Вероятен е балотаж за президент в Еквадор между съюзник на бивш президент и син на бананов магнат

...
Преброяването на гласовете на специалните президентски избори в Еквадор сочи
Коментари Харесай

Преброяването на гласовете на специалните президентски избори в Еквадор сочи към левичар, подкрепен от избягалият бивш президент на страната вероятно е изправен пред балотаж със сина на бананов магнат

От REGINA GARCIA CANO Associated Press, 21 август 2023 г., 1:32 ч. Изборите получиха достатъчно подкрепа, за да бъдат обявени за победители. Изборният процес се проведе под наблюдението на десетки хиляди полицаи и войници, разположени в цялата страна, отчасти в отговор на убийството на кандидат за президент по-рано този месец.

За да спечели напълно, кандидатът се нуждаеше от 50% от гласовете или да има поне 40% с преднина от 10 точки пред най-близкия опонент.

Кристиан Зурита е на трето място с 16%. Името му не беше в бюлетината, но той замени Фернандо Вилависенсио, чието убийство този месец, докато напускаше предизборен митинг в Кито, столицата, разкри страховете на хората от безпрецедентно насилие в страна, която те смятаха за мирна допреди три години.< /p>

„За мен е чест да бъда на трето място на тези избори“, каза Зурита, облечен в бронежилетка. „Имаме с какво да се гордеем. Тази кандидатура беше светлина за страната, защото се основава на моралния статус на онези от нас, които са се борили за тази страна и дори са умрели (за нея).“

Ген. Фаусто Салинас, генерален командир на националната полиция, каза, че един човек е бил арестуван за фалшиво гласуване, двама за тормоз и съпротива при арест и повече от 20 за незаконно носене на оръжие.

Гонзалес, адвокат и бивш депутат, прекара голяма част от кампанията си, подчертавайки принадлежността си към партията на бившия президент Рафаел Кореа. Бившият президент остава влиятелен, въпреки че през 2020 г. беше признат за виновен в корупция и задочно осъден на осем години затвор. Той живее в родната на съпругата си Белгия от 2017 г.

35-годишният Нобоа беше най-младият от осемте кандидати и не се намираше по-високо от пето място в анкетите в изборите. Той е син на Алваро Нобоа, който пет пъти се кандидатира за президент на Еквадор и създаде империя, основана на бананите, основната култура в страната.

Мария Кристина Баяс, професор в Университетът на Америка каза, че резултатите от неделя са „неочаквани, изненадващи, но обнадеждаващи по определен начин, защото пораждат нов глас, който е Нобоа“. Тя добави, че той представлява електорат, който търси ново политическо присъствие с добра академична подготовка.

Заобиколен от поддръжници, по-младият Нобоа каза пред репортери, че не е постигнал целта си, защото все още не е спечелил президентството. „Утре ще трябва да започнем да работим отново по кампанията. Има балотаж.“

Изборите бяха свикани, след като президентът Гилермо Ласо, консервативен бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май, за да избегне импийчмънт поради обвинения, че той не успя да се намеси, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери. Той реши да не участва в специалните избори.

Победителят от балотажа на 15 октомври ще управлява само за остатъка от незавършения мандат на Ласо, което означава по-малко от две години .

Гласуването в Еквадор е задължително за повечето гласоподаватели и много от тях претеглят риска да бъдат ограбени срещу глоба и неудобства, с които могат да се сблъскат, ако не гласуват. p>

В допълнение към всеобщото изискване за безопасност, новият президент ще трябва да се справи с икономика, която се бори да се възстанови от пандемията на коронавирус. Централната банка на страната намали очакванията си за растеж за 2023 г. от 3,1% на 2,6%, годишно икономическо представяне, което анализаторите прогнозират, че ще бъде дори по-ниско.

„Тези от нас, които имайте у децата надежда за по-добра икономика“, каза Карина Наваро, 44. „Ако икономиката расте, ще се генерират работни места и ще има ефект на доминото. Това ще подобри кризата по отношение на нападения, грабежи, убийства.“

Наваро, счетоводител, гласува в Самборондон, район на висшата класа със затворени комплекси, отделени от Гуаякил край река. „Честно казано, вече не излизам, защото грабят дори в затворени комплекси“, каза тя.

Гласоподавателите също така избираха ново Народно събрание и решаваха две мерки за гласуване - едната дали да се спре добивът на петрол в част от джунглата на Амазонка, а другата дали да се разрешават експлоатацията на минерали като злато, сребро и мед в горите на Чоко в Андите около Кито.

В неделя децата се присъединиха към родители и баби и дядовци, които гласуваха в университета от Гуаякил.

Джамндрие Кореа, на 18 г., гласува за президент за първи път. Той каза, че е гласувал с мисъл за престъпността и насилието.

„Всеки се страхува от престъпността“, каза Кореа, студент, който беше ограбен с оръжие преди две години преди извън дома си.

___

Авторите на Associated Press Гонсало Солано и Габриела Молина в Кито, Еквадор , допринесе за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР