Преболедували и ученици с ваксина влизат свободно в училищеТестове в

...
Преболедували и ученици с ваксина влизат свободно в училищеТестове в
Коментари Харесай

Децата пак в клас, ама не е сигурно

Преболедували и възпитаници с ваксина влизат свободно в учебно заведение
Тестове в понеделник и четвъртък, до момента в който заболеваемостта не падне до 100 на 100 000 души

Задължително ще се носи маска

Очаква се децата от пети до седми клас също да се върнат в клас, само че след към две седмици - незабавно откакто се разбере какви са резултатите от въвеждането на всеобщо тестване при най-малките възпитаници. Това сподели служебният образован министър проф. Николай Денков.

Масовото тестване на учениците ще се прави, до момента в който не спадне броят на инфектираните в пъти от сегашните равнища в общините, където е въведено онлайн образование или до момента в който не стигне 100 на 100 000 души, се разбра още от думите му пред Българска национална телевизия.

Според поръчките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, връщането на начален стадий би трябвало да се случи идната седмица. Вчера зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова уточни, че “амбицията е до началото на ноември да имаме проби за учениците”. “Имаме една седмица, с цел да създадем съответната организация и подготовка, тъй че при съществуване на проби да можем да върнем учениците от 1. до 4. клас в присъствено обучение”, сподели тя по БНР.

Според министър Денков преболедувалите COVID-19 възпитаници и тези, които са с сложена ваксина, няма да се тестват на входа на учебните заведения при възобновяване на присъственото образование. “Около 4% от огромните възпитаници към този момент са ваксинирани против коронавирус”, изясни той. Задължително ще се носи маска. Все още се разисква по какъв начин тъкмо да се случва тестването в учебно заведение. Както --> това ще се става без медицински лица, а за взимането и отчитането на пробите ще бъдат натоварени учителите.

“Най-вероятно това ще става през първия образователен час в понеделник и в четвъртък, като тестването ще се прави под контрола на учителите. При най-малките възпитаници учителят ще има потребност от помощта на още един-двама възрастни”, изясни Денков.

Министърът уточни, че макар всеобщото тестване, наложителното носене на маска в учебно заведение остава, до момента в който не спадне заболеваемостта.

По мотив рецензиите, че взимането на проби е закъсняло, Денков изясни, че при започване на образователната година управляващите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на сходна мярка. По думите му обаче в този момент епидемиологичната обстановка е такава, че всеобщото проучване е единствената опция на онлайн образованието.

Денков акцентира, че родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани в клас, могат да ги задържат на отдалечено образование у дома.

МОН са се допитали до всички шефове на учебни заведения за готовността им да възстановят присъственото образование при новите условия.

Вчера на среща със съвета на ректорите министър Денков е разискал въпроса за въвеждането на зелен документ всеобщо в системата, с цел да се върнат присъствените лекции и изпити.

Решението обаче е на всеки вуз, защото са самостоятелни и могат да вземат независимо решение в границите на Закона за висше обучение.

Сценарий
Локдаун при 9000 в болница
И депутатите със зелен документ

Ако COVID- инфектираните в страната доближат над 1000 на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това съобщи зам.-министърът ва опазването на здравето доктор Александър Златанов пред Нова телевизия. Ако се стигне до такава степен, ще се стартира с непълен локдаун за неимунизираните. Златанов увери, че от Министерството на здравеопазването имат подготвеност да усилят още интензивните кревати, само че за сметка на други действия. Той сподели още, че при нужда ще се договаря български пациенти да се лекуват в Гърция, само че към този момент това не се постанова.

Обмисля се и да се вкара ограничаване за работа и влизане в администрацията единствено със зелен документ. При новия проект за връщането на децата от 1-и до 4-и клас в учебно заведение от идната седмица - учителите и сега са задължени за зелен документ, с цел да им преподават. След това ще стане и за децата от по-горните класове. Депутатите от идващия парламент би трябвало да влязат в пленарната зала със зелен документ, сподели още зам.-министър Златанов.
Проф. Радка Аргирова, вирусолог: Трябваше да има най-малко месец гратисен интервал


Трябваше да има най-малко един месец гратисен интервал за подготовка за зеления документ. Тази мярка трябваше да се изясни в детайли към 1 юли, да се вкара от 1 август и до момента към този момент щеше да даде нужния резултат.
Отчасти, предизборната обстановка също е “виновна” - никой не посмя да организира същинска промоционна акция на имунизациите, знаеха, че за България това е непопулярна мярка. Доста хора се замислят и имунизират, нека България не бъде оповестена за “опасна” зона, в която никой да не идва, влага и прочие Дано България не стане непрекъснат източник на вируса за Европа, както и посредством възприемчивото си население да сътвори удобни условия за разновидности и пораждане на нови разновидности.

Доц. Любомира Гломб, вирусолог от НЦЗПБ: Хората да мислят с главите си, дано проявим взаимност


Надявам се хората да мислят с главите си, да се осведомят от уважаваните уеб сайтове и да съблюдават отдалеченост в този миг. Мерките не са толкоз сложни за осъществяване - дано не се събираме, да не вървим в претъпкани заведения, да употребяваме маски. За страдание през идните седмици ще имаме стотици умряли и те ще са нечии близки и единственият им живот ще бъде изгубен поради нашето безконтролно отношение. Ако някакво обръщение би трябвало да се насочи към българите, то е за взаимност и съпричастност. Знам, че са остарели думи, само че сега на нашия народ липсва взаимност. Научните данни демонстрират, че 6 месеца след преболедуването рискът от наново заразяване се повишава, само че остава относително невисок. Възможно е също и преболедувалите един вариант да се заразят с различен. Към момента имунизациите защищават на 88% от заразяване с Делта-варианта на ковид. Ваксинираните инфектирани е най-вероятно да прекарват леко.
Лъчезар Томов, учител в Департамент “Информатика” в Нов български университет: Болните деца ще се усилват


При тези рекордни бройки на болни и смъртни случаи не може да се връщат децата в този момент, те могат да учат, само че при избрани условия, би трябвало да има тестване на учениците. При обстановка, в която би трябвало да се търси от родителите единодушие за тестване даже два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, дейно число е 1,3 или 10 души заразяват 13, имате 500 деца дневно инфектирани, някои от тях се нуждаят от болница, в това число и от О2, повече от безразсъдно е децата да се връщат в учебно заведение.

Вече има и 21 умряли деца. При Делта разновидността 4 на 100 по-често се заразяват децата, като в България заразяването стартира първо от децата и две седмици по-късно се демонстрира при възрастните. Колкото повече се усилва имунизираното възрастно население, толкоз повече ще се усилва заболяваемостта при децата.

Проф. Николай Витанов, математик: Не имам вяра, че ще има локдаун преди изборите



През предходните 3 талази до десетина дни след налагането на ограничения започваше спад на случаите, а в този момент това не се следи.

В момента 10 души заразяват 13, две седмици по този начин и здравната система гръмва. При 500 заболели на 100 000 души и 9 000 пациенти в лечебни заведения по Националния проект би трябвало да се наложи народен локдаун. Сега пациентите в лечебни заведения са 7 200. Но аз нямам доверие, че ще има локдаун преди изборите.

С въвеждането на “зеления сертификат” контактите сред хора няма да се понижат, а това е методът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи имунизацията.

От наложени ограничения няма необикновен резултат. Единият вид е да се задействат ограничения, които ще бъдат ефикасни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще стартират да понижават случаите постепенно и ще изкараме хубава Коледа. Песимистичният вид е долината на рева - както във Англия - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде много натоварена и ще изгърми.
Зеленият документ
Видове

- за имунизирани против COVID-19

- за преболедували COVID-19, потвърдени с PSR тест

- за негативен резултат от PSR (валиден е 72 часа) тест или антигенен тест (валиден е 48 часа)

Може да бъде на книжен притежател или в дигитален формат. Съдържа QR код. Сертификатът е безвъзмезден и годен за всички страни в Европейски Съюз.

Получава се:

- след имунизация

- от мястото където е направена имунизацията

- от персоналния доктор

- от Националната здравноинформационна система (his.bg)

- след преболедуване*

- от болничното заведение, в случай че лицето е било прието в болница

- от персоналния доктор

При негативен тест

- от лаборатория

*Задължително изискване е лицето да има регистриран положителен PSR, а единствено за България и антигенен тест

Временен документ

- след първа доза ваксина на двудозовите (Pfizer, Moderna и Astra Zeneca) се издава документ за период от един месец, който има функционалността на зелен документ.

- след втората доза, всеки може да си извади зелен документ за приключен имунизационен цикъл.
За къде е нужен документ
- Заведенията за хранене, развлечения, хотели

- Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии

- Магазини вид МОЛ и магазините над 300 кв. м.

- Фитнес центрове, спортни зали, басейни, клубове за занимания

- Организирани групови визити и екскурзии

- Посещение на футболни мачове навън

- Във ВУЗ-ове с присъствено образование
Не се изисква зелен документ при:
- Посещение на хранителни магазини, аптеки, банкови институции и магазини с повърхност под 300 кв. м.

- Посещение на държавни институции и работещите в държавната администрация

- Използването на публичния превоз

- Преподавателите в учебните заведения

- Децата под 18 годишна възраст
Лица, на които е нужен документ, с цел да работят
- лекари, мед. сестри, санитари

- за работещи в обществени домове за възрастни

- за работещи в МОЛ-ове

- за работещи в заведения за хранене, питейни заведения, сладкарници, заведения за бързо хранене

Месечно тестванията на всеки работещ костват сред 120 и 150 лева


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР