Празнуват и всички православни християни. В този ден жените месят

...
Празнуват и всички православни християни. В този ден жените месят
Коментари Харесай

Празникът на св. Екатерина в народната култура

Празнуват и всички православни християни.

В този ден дамите месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата – за здраве, отбелязва "аз - дамата ". Според преданията по този начин ще се избавим от шарка при започване на сезона на тези заболявания, а Света Екатерина ще ни закриля.

Света Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от благороден жанр. Същевременно била извънредно красива и интелигентна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един друмник й разкрил мъдростта на християнството. Загинала поради вярата си едвам на 18 години.

Още за Св. вмчца Екатерина >>

Какви са традициите

Рано сутринта стопанката на дома, която наложително трябвало да бъде чиста т. е. да не е в месечния си цикъл, би трябвало да замеси пшеничено тесто с мълчана вода. Броят на питките, които се правели от това тесто е наложително нечетен: 5, 7 или 9 и би трябвало да са нашарени с вретено. След което се намазват с мед, рачел, петмез и се раздават по къщите.

Особено значим бил този обред за младите булки, които имали дребни деца. Тогава те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач самичък да си отчупи от питката, като го подканяли с думите: „ Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско! “

И с цел да е приключен ритуалът, индивидът трябвало да се прекръсти три пъти и да каже: „ Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти! “ Жената би трябвало да отговори: „ Амин! – Дай, Боже! “

Жените трябвало да броят минувачите, които си отчупвали от питката и да се стремят последният почерпен да бил нечетно число от броя, с цел да се пресекат заболяванията и да не влизат в къщата.

След като са направили вярно всичко, дамите вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата няма да се разболяват.

Поздравете имениците с картичка >>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР