Exodus започва на мокрия фестивал Burning Man в американската пустиня

...
Празнуващите, заседнали в калта с дни на фестивала Burning Man
Коментари Харесай

Празнуващите, заседнали в калта с дни на фестивала Burning Man в Невада, най-накрая започнаха да се прибират в понеделник, след като майката природа заваля голямото им парти.

Тъй като слънцето вече грее върху колоритната импровизирана общност от 70 000 души, наречена Black Rock City, пътищата бяха отворени в понеделник следобед, давайки началото на официалния процес на излизане, известен като „Exodus“.

„Операциите на Exodus официално започнаха през Black Rock City“, се казва в изявление на фестивала на уебсайта му. „Забраната за шофиране е отменена.“

Въпреки това организаторите призоваха посетителите да отложат тръгването си от мястото – пресъхнало езерно дъно в отдалечен участък от пустинята Невада – до вторник, за да избегнат огромни задръствания по изходът.

Посетителите на фестивала бяха блокирани, тъй като проливните дъждове, описани като стойност от два до три месеца за няколко часа, се изсипаха в петък вечер срещу събота, превръщайки мястото в блато.

Така че- наречени „Burners“, облечени в маркови необичайни екипи, се промъкнаха през гъстата, лепкава кал с найлонови торбички като ботуши или боси.

Някои тръгнаха пеша, ходейки с часове посред нощ, за да стигнат до най-близкия път и да се върна обратно в цивилизацията. Най-близкото летище е на три часа път с кола в Рино.

Фестивалът, за който билетите струват стотици долари, завършва всяка година с церемониалното изгаряне на 40-футово (12-метрово) чучело.

Това беше отложено за понеделник вечерта и трябваше да се състои в 21:00 ч. местно време (0400 GMT).

„Невероятно изгаряне“ 

Но за много присъстващи дори дъждът и калта бяха не е достатъчно, за да развали купона.

Дейвид Пакард от град Южен Портланд в Мейн каза, че други къмпингуващи са пуснали него и приятелите му в ремаркетата си, когато е започнало да вали.

„Имаше кратка двойна дъга, която ни осигури много енергия", каза Пакард. „Краката ми са сухи и ми е топло. Така че съм щастлив.“

Packard също каза, че Burning Man му е дал ценно време с брат му.

„Имах невероятно изгаряне. Трябва да прекарам невероятно много качествено време с брат ми", добави той. „Беше хубаво да сме много близо и да се сближим тази седмица.“

Изоставени лагери

Но Дейвид Дейт, един от участниците, се оплака в понеделник по CNN за хора, които бягат и оставят оборудване и боклук след себе си – нарушавайки основния принцип на фестивала за устойчивост „без следи“.

„Те оставят целите си къмпинги зад себе си, зарязват колите си, боклука си, палатките си“, каза Дейт. „Всеки трябва да се придържа към това.“

Всички събития на годишното събиране на контракултурата бяха отменени, когато дъждът събори конструкции за танцови партита, арт инсталации и други развлечения.

Десетки превозни средства, предимно кемпери за отдих, бяха блокирани в калта по пътищата навън, което представлява голямо логистично предизвикателство.

Разгърнати са ремаркета за мобилни телефони и безжичният интернет на сайта е отворен за обществен достъп, но връзките остават накъсани.

Полицията каза, че разследва един смъртен случай , без да дава повече подробности.

Миналата година фестивалът се бори с интензивна гореща вълна и силни ветрове.

Стартиран през 1986 г. в Сан Франциско, Burning Man има за цел да бъде неопределимо събитие, нещо средно между празнуване на контракултурата и духовно уединение.

Провежда се от 1990 г. в пустинята Блек Рок, защитена зона в северозападна Невада, която организаторите се ангажират да опазят.

Към обяд в понеделник имаше около 64 000 души, останали в фестивала.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР