Празниците преминаха сравнително спокойно. Не се наблюдават типични празнични проблеми,

...
Празниците преминаха сравнително спокойно. Не се наблюдават типични празнични проблеми,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: „Сигналите по Великден и Гергьовден имаха по-скоро делничен характер“

„ Празниците минаха относително умерено. Не се следят типични празнични проблеми, а по-скоро хората са се възползвали от натрупването на повече свободно време да формулират и отнесат към нас проблеми, с които са се сблъскали в своето всекидневие. Така ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов заключи пред медии постъпилите в институцията тъжби от жители през почивните дни за Великден и Гергьовден.

Около 40 тъжби по интернет и 30 позвънявания по телефона са постъпили около Великден в Комисията. По Гергьовден писмените недоволства са близо 50, а телефонните съвещания още веднъж към 30. „ Няма огромна амплитуда в броя на жалбите и сигналите, които сме получили спрямо това, което настоящо се случва тогава, когато няма толкоз доста празнични дни ”, разяснява Маргаритов в предаването „ Денят ON Air ” по телевизия Bulgaria ON Air. Той не изключи опцията някои проблеми да са намерили решение в придвижване и въобще да не са стигнали до Комисията.

Оплакванията са свързани най-вече с нежеланието на търговци да поемат отговорност за недостатъци на друг вид артикули, противоречие на онлайн магазини да уважат правото на отвод в 14-дневния период, некачествени телекомуникационни услуги или неточно държание изключително към по-възрастни хора при сключване на контракти.

Жалбите, които имат по-празничен колорит, са свързани с некоректното слагане и обозначаване на артикули, изключително в промоция. „ Когато тези понижени артикули са примесени с други, чиито цени не са толкоз понижени, а това не е посочено правилно от страна на търговеца, Вие може да се заблудите ”, изясни ръководителят на КЗП в утринния блок на ТВ+. Той даде образец със захарни произведения, които са се продавали на друга от оповестената понижена цена, само че са били сложени на щанда с промоционалните артикули. „ Имахме случай, при който цените бяха оповестени в евро с много по-голям шрифт, а в лв. с много по-ситен. Беше направено и доста необичайно пресмятане на курса на еврото към лв.. При цена от 14,90 евро, цената в лв. беше 35,80, а въпреки всичко имаме закрепен курс на еврото ”, описа още Маргаритов.

Подобни случаи има в магазините за детски играчки. Това може да бъде много неприятно, тъй като когато детето си хареса нещо, а Вие останете незадоволително добре осведомени за цената и обещаете да му го купите, ще би трябвало или да платите повече от предстоящото, или малчуганът да остане отчаян. „ Много е внимателен казусът, при който би трябвало да обяснявате на дете, че има някакъв проблем, че тази играчка няма да може да бъде купена. Допускам, че е допустимо да се разчита на това и да се свири на тази тънка струна, изключително когато става въпрос за детските играчки ”, означи Маргаритов.

В общия случай вярното потребителско държание е да се реагира още в магазина, а при липса на подпомагане от страна на търговеца, да се подаде тъжба в Комисията. Снимки на щандовете с подредените артикули и техните цени, както и на касовата записка ще оказват помощ на контролния орган да потвърди каква е била обстановката все още, в който потребителят е пазарувал и че по отношение на него е приложена нелоялна процедура, изясни още ръководителят на КЗП.

На фона на многото пътувания през миналите дни има едно-две недоволства по отношение на туризма. Маргаритов обаче още веднъж акцентира, че на всеки обособен случай на провокирана от погрешно предоставена туристическа услуга тягост би трябвало да се обърне съществено внимание от страна на институциите, да се дава и публичност, в това число посредством медиите, както това постоянно се случва.

„ Като цяло хората виждат нарушаванията, реагират и това работи мотивиращо на институциите да си свършат работата и възпитателно върху търговците, които към този момент не са чак толкоз спокойни, че клиентите са склонни да подминат с равнодушие нелоялните практики ”, приключи Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР