Празниците наближават, намаленията в търговските вериги текат и покрай вълнението

...
Празниците наближават, намаленията в търговските вериги текат и покрай вълнението
Коментари Харесай

Как да се пазим от варненските джебчийки

Празниците наближават, пониженията в комерсиалните вериги текат и около вълнението към избора на дарове или в търсене на най – преференциалната оферта, постоянно човек може да прояви немарливост и да стане жертва на кражба. Пълните търговски обекти или оживеният градски превоз са притегателна за джебчийките, които дебнат да завлечен полезности, пари и телефони. Главен контрольор Живко Костадинов – шеф на бранш „ Престъпления, свързани със собствеността и културно – историческите полезности “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна сподели за Moreto.net повече за това по какъв начин работят този тип крадци, какъв е профилът им и по какъв начин можем да се предпазим от дейностите им.

По думите му до момента в който преди 15 – 20 години джебчийките са били от ромски генезис, то в този момент са спретнати млади девойки, с бижута, добре облечени със скъпи маркови облекла, постоянно съпроводени от дребни деца. Прикриват се с шалове или огромни шапки. Видът им не буди никакво подозрение у жителите. Винаги работят в група. Поне две са, а от време на време броят им може да доближи и пет. Всяка има строго избрана роля. Едната отвлича вниманието, другата взима движимостта, третата прикрива действието и така нататък
Често заговарят жертвата , че не могат да се ориентират за закупуване на билет, не могат да намерят дадена стока в магазин. Докато човек е ангажиран да беседва, останалите от групата работят.

Специалистът поучава по опция скъпите движимости, пари и телефони да се носят разграничени. Циповете да се държат добре закопчани. Вещите да се слагат във вътрешни джобове. Чантите да се държат начело при огромно скупчване на хора и то по този начин, че да могат да се управляват.

В градския превоз джебчиите са най – дейни в интервалите с най – огромен човекопоток сред 07.30 и 10.30 и 17.30 и 20.30.

„ Ако човек стане жертва на подобен тип кражба, най – добре е да алармира неотложно телефон 112. Ако усети някакво бутане и прилепяне към него в рейс, търговски обект да се обърне внезапно и да опита да запомни лицето на жена или други хора към него, които най – евентуално са създали опит за кражба или към този момент са я направили. “, поучава Костадинов.
По думите му подаването на сигнал е доста значимо.

„ Така разбираме къде се появяват тези групи. Те са доста мобилни, изобретателни са, употребяват разнообразни транспортни средства и се появяват тук-там, където има огромно скупчване на хора. Настъпват коледните празници и моловете и огромните търговски вериги са цялостни, градският превоз е многолюден. Всеки един сигнал за съмнителни лица е в плюс, с цел да можем да насочим съответните екипи. “, уточни основният контрольор.
От началото на годината са хванати десетки джебчийки. За това оказва помощ доста и видеонаблюдението в рейсовете, на спирките и в магазините.

„ Самата кражба е съвсем незабележима. Дори и на записи мъчно се вижда. Доказването е извънредно мъчно, в случай че няма солидни доказателства. “, изясни Костадинов.
След взрив на джебчийските обири през 2013 във варненската полиция е основан екип за противопоставяне на този жанр закононарушения. В него влизат чиновници на дирекцията с дълготраен опит, които познават чудесно престъпния контингент и сполучливо противодействат на този жанр закононарушения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР