Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети

...
Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети
Коментари Харесай

Празникът за връщането на светите мощи на св. Иван Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир


Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети преп. Йоан Рилски в Рилската света обител се отбелязва тържествено през днешния ден в най-големия манастир у нас.
Празникът стартира нощес с всенощно бдение, предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим. В него молитвено се включиха доста православни християни. Бдението продължи до ранните часове на 1 юли.
Днес сутринта в централния храм на манастира стартира тържествена литургия, водена от Видинския митрополит Даниил в съслужение с игумена на Рилския манастир - Адрианополския свещеник Евлогий, и Брегалнишкия митрополит Иларион от православната черква в Република Северна Македония. В богослужението за празника взе участие и хор от Румъния.
Св. Иван Рилски в България се уважава като небесен покровител и настойник на българския народ. 
Десетки миряни извършиха манастира през днешния ден, а потокът продължава през целия ден. " Днес е един от огромните празници на Рилския вълшебник. Светите му мощи притеглят и българи, и чужденци, с цел да ни подари с смирение, примирение и духовно съвършенство, и всеки от нас да получи духовна поддръжка и това, за което е пристигнал да се помоли ", описаха пред Българска телеграфна агенция монаси. Поклонническо пътешестване до Рилския манастир провежда през днешния ден и Архиерейското наместничество в Кюстендил..
Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети Иван в неговата света обител се отбелязва тържествено всяка година на 1 юли. След епохи на пътешествие в Средец, в Унгария и в остарялата българска столица Търново нетленните, непокътнати напълно телесни остатъци на светеца са върнати на мястото им в Рилския манастир на 30 юни 1469 година На идващия ден - 1 юли, преди 554 година в храма на манастира е отслужена първата литургия в наличието и на мощите. 
Денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец. Останалите два негови празника са на 18 август (денят на гибелта на светеца) и 19 октомври (пренасянето на мощите в Средец). 
За пета година ще се състои поклонническият пешеходен поход - преместване мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир.
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР