Празникът е един от най-старите у нас и прославя създаването

...
Празникът е един от най-старите у нас и прославя създаването
Коментари Харесай

Честит 24 май! За първи път отбелязваме празника с новото му име

Празникът е един от най-старите у нас и популяризира основаването на писмеността от братята Кирил и Методий.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всеобщ Ден на просветата е празнуван за първи път през 1851 година в Пловдив на 11 май по самодейност на Найден Геров. 11 май е общият църковен празник на светите братя.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година Празникът е отбелязван от страната и църквата в един ден – 24 май. След 1969 година църковния календар се отделя от светския, по тази причина през днешния ден съществуват два празника на Кирил и Методий – църковен – 11 май, и всемирски – 24 май.

Заради изключителната конюнктура, подбудена от пандемията от ковид, тази година означаваме 24 май друго.

Традиционно празнично шествие на възпитаници, учители, преподаватели, политици и жители по столичните улици няма да има, само че празнични шествия ще преминат по улицата на доста български градове, общините плануват още концерти, награждавания на изтъкнати създатели и дейци на просветата.

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име. В 9.30 цветя пред паметника ще поднесат президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Стефан Янев.

Пред паметника на светите братя Столична община провежда музикална стратегия с присъединяване на детски сформира. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

Днес емблематичният площад „ Славейков “ още веднъж ще се трансформира в център на словото.

В 10:30 ч. от пл. „ Славейков “ към парка „ Заимов “ за втора година ще потегли „ Парад на буквите “, проведен от Сдружение „ Азбукари “. Любими български думи ще бъдат подредени от децата, участващи в парада.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад „ Славейков “ посредством специфичната апаратура „ Звукът на българската литература “ от Storytel. Ще бъдат показани обичани творби на модерни български създатели и незабравими класици.

От 12:00 ч. пред Народен спектакъл „ Иван Вазов “ стартира празничен концерт, проведен от Регионално ръководство на образованието - София-град, в който ще вземат участие близо 400 възпитаници от столичните учебни заведения.

Празничното общоградско шествие в Пловдив ще тръгне от площада пред художествената гимназия " Св. св. Кирил и Методий " в 10 ч. и ще премине по улиците " Хан Кубрат ", " Райко Даскалов " и " Княз Александър I " - до площад " Стефан Стамболов ".

Във Варна поради епидемиологичната конюнктура и тази година празнично шествие няма да бъде извършено, само че сред 10.45 ч и 12 ч. на LED екраните на входа на Морската градина, на пл. " Независимост " и на кръстовището на площад " Съединение " ще бъдат предавани фрагменти от минали години.

Тържествата стартират от 9 ч. на пл. " Св. Св. Кирил и Методий ", пл. " Независимост " и бул. " Княз Борис І ", където ще звучат учебни песни и маршове, отдадени на празника. в 10 ч. празненствата не престават с осъществяване на хорови обединения пред храм " Св. Николай Чудотворец ". В 11 ч. 30 цветни балона с буквите от българската писменост и бели гълъби ще бъдат пуснати в небето пред входа на Морската градина. Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще свири на същото място от 11 ч. Под наслов „ Да поиграем на празника “ е концертът на фолклорен отбор, който ще стартира час по-късно.

Русе ще награди отличниците. Тържествената стратегия там ще стартира в 10:30 ч. с две шествия на възпитаници и учители по ул. „ Александровска “, тръгващи от СУ „ Христо Ботев “ и от професионалната гимназия „ Йосиф Вондрак “.

От 11:00 ч. деца от русенските образователните заведения и от Общинския детски център за просвета и изкуство ще вземат участие в концерт пред постройката на Община Русе на площад Свобода ". В програмата ще се включат и Общинският духов оркестър, мажоретен състав „ Екстрийм “, хор „ Св. Г. Победоносец “ при Общинския юношески дом, Фолклорен отбор „ Русчуклийче “ и Детска вокална група „ Слънце “.

От 12:30 ч. пред Доходно здание ще бъдат наградени с грамоти и плакети отличниците на Русе, а в 18:00 ч. стартира формалната гала за оповестяването на тазгодишните носители на Награда „ Русе “ в региона на изкуството, културата, образованието и науката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР