Празничните светлини на коледната елха, които традиционно украсяват площад Мангер

...
Празничните светлини на коледната елха, които традиционно украсяват площад Мангер
Коментари Харесай

Витлеем днес е призрачен град, а Христос би се родил сред руини

Празничните светлини на коледната елха, които обичайно украсяват площад Мангер не светят. Няма ги и тълпите задгранични туристи, които всяка година се стичат във Витлеем, с цел да посрещнат най-светлия християнски празник. 

Днес по-голямата част от популацията на Витлеем е мюсюлманско, само че градът към момента е дом на процъфтяваща християнска общественост, пишат от в. " Гардиън ".

Отмяната на коледните тържества е и тежък удар за стопанската система на града. Туризмът съставлява към 70% от приходите на Витлеем - съвсем всички през коледния сезон, пишат от " Асошиейтед прес ". Малко чужденци го посещават поради множеството анулирани полети от страна на самолетните компании. Местните управляващи споделят, че над 70 хотела във Витлеем са били принудени да затворят, оставяйки хиляди хора без работа.

Празненствата по случай Рождество Христово бяха анулирани от локалните водачи в символ на взаимност с палестинското население поради войната сред Израел и Хамас, която избухна, откакто терористичната формация извърши невиждано нахлуване, при което починаха минимум 1200 души. Над 240 бяха взети за заложници. 

Украсата във Витлеем, която в миналото е обсипвала с празнично въодушевление кварталите в града, са отстранени. Парадите и религиозните тържества са анулирани.

Пътуването до Витлеем, който се намира на към осем километра от Йерусалим не е елементарно. Бариерите, издигнати от Израел на Западния бряг, лимитират днижението. След офанзивата на Хамас обстановката е още по-усложнена. От 7 октомври Израел ограничи придвижването във Витлеем и други палестински градове на Западния бряг. Поставени са КПП-та и разрешение за влизане и излизане има единствено за работещите палестинци, описват публицисти в публикация на CNN.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР