Празнична изложба с творби на едни от най-добрите съвременни художници

...
Празнична изложба с творби на едни от най-добрите съвременни художници
Коментари Харесай

Галерия “Етерна“ стана на 4 години с празнична изложба

Празнична галерия с произведения на едни от най-хубавите модерни художници и платна на класици беляза четвъртия рожден ден на арт изложба " Етерна ". Галеристът Стоян Даскалов бе запълнил всеки ъгъл от двете зали на галерията с необикновен подробност и благодарност към всички актьори, показали независими изложения в арт пространството през последните 4 години.

В по-голямата нова част на арт пространството бяха обособени специфични кътове за всеки от създателите, с които Даскалов работи. В първата зала на " Етерна " пък бяха показани платна на златните остарели майстори, измежду които Никола Танев, Жорж Папазов и Цанко Лавренов.

Приятели на галериста направиха къса ретроспекция на визионерската му активност.

Стоян Даскалов е един от хората, които с цялото си сърце оказва помощ на доста художници да градят своите креативен биографии. Той разкри капацитета на това уютно място, а селекцията от създатели, които гостуваха в " Етерна " през тези четири години, е в действителност впечатляваща. Тук видяхме плътта на мрака и звукът на светлината дружно със Светлозар Чавдаров, магическите изходи на Атанас Хранов, нещата от живота на Илия Йончев, фрагментите от нищото на Яна Костадинова, лабиринтът на Иван Минчев, надникнахме оттатък хоризонтите Илиян Савков, въздишахме по елегантните силуети на Невена Дякова- Чавдарова, прехласвахме се по дамите на Петко Ломски, провокациите на Георги Симов, който за жалост към този момент не е измежду нас, креативните шизофренни мемоари на Емил Атанасов, мистичните хоризонти на Таню Митев, който за жалост също рисува някъде там горе, срещнахме Търсачът на истини Георги Йорданов. Всеки от тях пренасяше част от своя свят в безистена, в който както създателите, по този начин и гостите постоянно се усещат като вкъщи си, сподели водещата Парашкева Иванова.

Водещата се пошегува с единственият портрет на Даскалов - „ Пъпеш с цигара в уста”, дело на Атанас Хранов. Не пропусна и да подчертае забавните критерии на галериста за селекция на създатели, а точно " създатели, честни в това, което вършат, и съумяват да отстояват себе си и концепциите си”.



" Трудностите, които ни съпътстват, вършат този аршин все по-голям. Отношението и грижата, с която той се отнася към всеки гостуващ създател и към всяка галерия, демонстрират, че той също е честен към тях. Тук е моментът, в случай че някой от присъстващите тук художници не е склонен, дано приказва в този момент или да замълчи вечно ", пошегува се тя и непосредствено предложения присъстващият Хранов да наруши мълчанието, само че последваха единствено смях и овации.

Иванова пожела безкрайност на галерията, като направи блестяща алюзия с името ѝ.

" Всъщност, като се изключи че ни отваря вратата към един друг и завладяващ свят, Стоян съумя да събере към себе си една група хора, за които колекционерството не е единствено инвестиция, само че и пристрастеност, а срещите тук носят обич. Което в действителност е скъпо ", добави тя.

Рожденият ден на галерията събра в двора на БезистенЪ на Главната улица голям брой посетители, измежду които художници, културни дейци, бизнесмени, галеристи, публицисти и бохеми. След обиколка в галерията, посетителите се любуваха на чаша вино и гурме оферти, а атмосферата беше допълнена от прелестното осъществяване на Росен Кукошаров и Иван Гърбачев.

Изложбата ще бъде налична за гости в изложба „ Етерна “ до 15 септември.









Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР