Правят се опити дебатът за жизненоважния въпрос за водата и

...
Правят се опити дебатът за жизненоважния въпрос за водата и
Коментари Харесай

БСП предлага мерки за справяне с водната криза, иска отговорност от Борисов

Правят се опити дебатът за жизненоважния въпрос за водата и въздуха да бъде изопачен. Говори се за заприказва, търсят се аргументи в кого ли не – от предходни държавни управления и кметове, ВиК сдружения, единствено и единствено, с цел да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на огромните градове дишат нечист въздух и че в България не е ясно по какъв начин и кой гори боклуци и от къде ги взима .
Всичко това се случва заради непросветеност, безхаберие , а не е изключено да има и незаконни действия . Това сподели зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков, след провело се съвещание на изпълнителното бюро на партията по-рано  днес, на което са били разисквани проблемите на хората и идното внасяне на вота им на съмнение в Народното събрание.
Сподели с твоите другари
С вота на съмнение с изключение на всичко, ние ще сложим въпросите пред третото държавно управление на ГЕРБ . Това е разумно продължение на интензивността на Българска социалистическа партия. Само през този мандат наши представители са сложили тематиката за въздуха и водата в Народното събрание повече от 60 пъти. Срещахме половинчати отговори, отвращение да се дискутира казусът, а от време на време и откровена надменност. Когато пристигна рецесията и перничани останаха без вода измежду празниците, методът на властта остана същият “ , съобщи той.
Зарков уточни, че претекстът им за внасянето на вота на недоверието са отводът или неспособността властта да реши казуса в  Перник, категоричното отвращение на отрасловия министър да признае позволените неточности при ръководството на водния запас и съответно за пропуските, довели до рецесията в миньорския град, както и отводът на Бойко Борисов да регистрира очевидните пропуски в държавната политика в този бранш .
„ Това води до търсенето на отговорност. В България отговорност се търси посредством избор на съмнение . Този ни ход към този момент дава резултати. Назначени са инспекции на ВиК сдружения, ВЕЦ-ове, Министерство на околната среда и водите най-накрая пуснаха за публично разискване промени в Наредбата, засягаща вноса, съхранението и отчетността на отпадъците. За страдание това се случва прекомерно късно, а цената за закъснението заплащат, чакащите на опашка пред водоноските “, разясни зам.-председателят.
Той разгласи, че сега политическа и експертна група работи по претекстовете на вота и другата седмица ще поканят другите партии, с цел да им показват претекстовете си.
Освен да посочим проблемите, ще посочим и съответни решения, претекстовете са пред очите на всеки български жител. Когато си пуснем чешмата и водата е негодна за пиянство или вода въобще няма. Когато нашият отпадък го плащаме по три пъти, а след това се чудим за какво се изгаря. Накрая претекстовете са във въздуха, които тук-там има цвят, аромат и усет. За този избор с изключение на да посочим съответните проблеми и да потърсим отговорност, си слагаме една огромна цел – индивидът в България да живее в по-чиста и здравословна околна среда “, добави националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков.
Той добави, че съгласно статистиката България е на едно от първите места в Европа по преработване на боклуци, само че това се случва единствено на хартия .
Българите заплащат три пъти за своя отпадък . Такса боклук, продуктова такса. Когато си купим една вафла, в нейната цена има такса за рециклирана “, уточни Божанков и разясни, че тази скица работи благодарение на основаната мрежа от кухи компании.
„ Това е удобна среда за престъпния импорт на отпадък от трети страни. Вече е обществено известно, че боклуци с един код, потеглят от една страна и влизат в България с различен код. Смесени битови, болнични, тонер касети и други рискови боклуци се горят и се третират по неизвестен метод. В тях се съдържа цялата Менделеева таблица. Властта отхвърля информация на публицисти кой, какъв брой и от къде внася отпадък .
В същото време разрешава пробното му изгаряне . Институциите реагират под паника, само че не и превантивно. За проблемите с въздуха ни осъди Европа, за вноса за отпадък с неразбираем генезис ни осведомиха медиите. Преди изборите не чухме нищо за безводието. Хората го схванаха по чешмите “, разяснява Божанков и регистрира, че откакто опасността за вота на съмнение институциите са се засилили.
По думите на народния представител от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов желаната от Европейска комисия промяна на водния бранш е била сменена с промяна във ВиК бранша и акцентира, че апелите да не се политизира водната рецесия в Перник е погрешен, защото той е тъкмо подобен.
„ Може би е добре да знаете каква е разликата сред естественото злополучие и екологичната злополука . Едното е макар човек, другото е подбудено от човешкото безумство. Последните две години ръководство жънат това, което последните 10 години беше посято в околната среда. След 2009 година доста нападателно и упорито бяха вменени две задания на ръководството на водите. Първата, за жалост е политическа. Там, където беше преобладаващото въздействие в общините междинни и дребни на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да бъде прекъснато финансирането за водни планове, в това число и насилственото влизане във водните асоциации “, сподели Костадинов.
Той обърна внимание, че развиването на общинската инфраструктура за води е била сменена от проект за концесии, заеми, от интернационалните финансови институции, декапитализиране на сдруженията и приватизация. Той добави още, че пред последните 10 години България не е управлявала на басейнов принцип своите води в сходство с рамковата инструкция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР