Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били обект

...
Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били обект
Коментари Харесай

Guardian: Политици и журналисти са били обект на мащабна схема за кибернаблюдение

Правозащитници, публицисти и юристи по целия свят са били обект на властнически държавни управления, употребяващи хакерски програмен продукт, продаван от израелската компания за наблюдаване NSO Group, съгласно следствие за солидно приключване на .

Разследването на Guardian и 16 други медии разкрива необятно публикувана и продължаваща корист с хакерския шпионски програмен продукт " Пегас ", за който компанията упорства, че е предопределен единствено за потребление против нарушители и терористи.

" Пегас " е злоумишлен програмен продукт, който заразява iPhone и устройства с Android, с цел да разреши на операторите на инструмента да извличат известия, фотоси и имейли, да записват позвънявания и скрито да задействат микрофони.

Течът съдържа лист с повече от 50 000 телефонни номера, които, както се счита, са разпознати като такива на хора от интерес за клиенти на NSO от 2016 година насам.

Forbidden Stories, основаната в Париж медийна организация с нестопанска цел, и са първите с достъп до изтеклия лист и са споделили достъпа с медийни сътрудници като част от плана " Пегас ".

Guardian и неговите медийни сътрудници ще разкрият самоличността на хората, чийто номер е бил в листата, през идващите дни. Те включват стотици бизнес мениджъри, религиозни фигури, учени, чиновници на неправителствени организации, чиновници на профсъюзи и държавни чиновници като министри от кабинети, президенти и министър-председатели.

Списъкът съдържа и броя на околните членове на фамилията на държател на една страна, което допуска, че владетелят може да е инструктирал разследващите си организации да проучат опцията за наблюдаване на личните му родственици.

Разкритията стартират през днешния ден с това, че в листата са изброени повече от 180 публицисти, сред които кореспонденти, редактори и ръководители на Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press, Wall Street Journal, Al Jazeera, Radio Free Europe, Mediapart, El País, Le Monde, Bloomberg, Agence France-Presse, Economist, Reuters и Voice of America.

Телефонният номер на мексиканския кореспондент на свободна процедура, Сесилио Пинеда Бирто, беше открит в листата, явно представляващ интерес за мексикански клиент през седмиците преди убийството му. Телефонът му в никакъв случай не е открит - тъй че не е допустимо да се откри посредством правосъден разбор дали е бил инфектиран. Той е измежду минимум 25 мексикански публицисти, явно определени като претенденти за наблюдаване за интервал от две години.
 Еврокомисията проверява Amazon за корист с данни Еврокомисията проверява Amazon за корист с данни
Мощният антитръстов орган на Европейски Съюз започва следствие на Amazon на фона на съмненията, че американският онлайн колос злоупотребява с...

В изказвания, направени посредством своите юристи, NSO отхвърли „ погрешните изказвания “ за активността на своите клиенти, само че съобщи, че „ ще продължи да проверява всички достоверни изказвания за корист и да предприеме подобаващи дейности “.

Израелският министър на защитата контролира от близко NSO, като дава самостоятелни лицензии за експорт, преди технологията за наблюдаване да може да бъде продадена на нова страна.

Изследването, извършено от лабораторията за сигурност на Amnesty’s, механически сътрудник по плана " Пегас ", открива следи от интензивността му в 37 от 67 изследвани телефона.

Анализът на консорциума на изтекли данни разпознава най-малко 10 държавни управления, за които се счита, че са клиенти на NSO, вкарвали номера в системата: Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Анализът на данните допуска, че страната клиент на NSO, която е избрала най-вече номера - над 15 000 - е Мексико, където е известно, че голям брой разнообразни държавни организации са купили " Пегас ". И Мароко, и ОАЕ са избрали повече от 10 000 номера, съгласно оферти разбор.
 Полша: Европейски Съюз да употребява механизма за взаимен отговор при хакерски атаки Полша: Европейски Съюз да употребява механизма за взаимен отговор при хакерски атаки
Премиерът на страната Матеуш Моравецки съобщи, че по време на Съвета на Европейски Съюз ще приказва за политиката на Русия в подтекста на хакерските ат...

Избраните телефонни номера обгръщат над 45 страни на четири континента. Има повече от 1000 номера в европейските страни, които, както показва анализът, са определени от клиенти на NSO.

Руанда, Мароко, Индия и Унгария отхвърлиха да са употребявали " Пегас " за хакване на телефоните на лицата, посочени в листата. Правителствата на Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Саудитска Арабия, Мексико, Обединените арабски емирства и Дубай не дадоха отговор на поканите за коментар.

Проектът „ Пегас “ евентуално ще провокира диспути за държавното наблюдаване в няколко страни, обвинени в потреблението на технологията. Разследването допуска, че унгарското държавно управление на Виктор Орбан е употребило технологията на NSO като част от по този начин наречената му война против медиите, ориентирана към проверяващи публицисти в страната, както и към тесния кръг на един от дребното ръководители на самостоятелни медии в Унгария.

Изтекли данни и правосъдни разбори също демонстрират, че шпионският инструмент на NSO е бил употребен от Саудитска Арабия и нейния непосредствен съдружник ОАЕ, с цел да се насочи към телефоните на близки сътрудници на убития публицист от " Вашингтон пост " Джамал Хашоги в месеците след гибелта му. Турският прокурор, проверяващ гибелта му, също е бил претендент за хакване, допуска приключването на данни.

Клаудио Гуарниери, който ръководи лабораторията за сигурност на Amnesty International, съобщи, че откакто телефонът е инфектиран с " Пегас ", клиент на NSO може на процедура да поеме контрола над телефона, като му разрешава да извлича известия, позвънявания, фотоси и имейли на човек, скрито да задейства камери или микрофони и да чете наличието на приложения за криптирани известия като WhatsApp, Telegram и Signal.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР