Правозащитници и представители на властите в САЩ остро осъдиха арестуването

...
Правозащитници и представители на властите в САЩ остро осъдиха арестуването
Коментари Харесай

Правозащитници и политици в САЩ реагираха остро на арести в Портланд

Правозащитници и представители на управляващите в Съединени американски щати остро осъдиха арестуването на стачкуващи в Портланд, които били отвеждани от военизирани федерални сътрудници в необозначени коли, съобщи Агенция Франс Прес.

"Ставащото сега в Портланд би трябвало да тревожи всички в Съединени американски щати ", съобщи Ян Карсън, представител за щата Орегон на авторитетната правозащитна организация ACLU. "Обикновено когато виждате по какъв начин хора от необозначени коли със мощ прибират някого от улицата, това се назовава похищение ", добави той.

Според локални медии федерални сътрудници се движат из центъра на Портланд най-малко от 14 юли и арестуват стачкуващи, без да им дават претекст.

29-годишният Марк Петибоун описа за в. "Вашингтон пост " по какъв начин бил задържанот хора в униформи цвят каки от граждански ван. Той съобщи, че бил отведен във федерален съд и пуснат малко по-късно, без да му се оповестят претекстове за арестуването му и дали е упрекнат в някакво закононарушение.

Агенцията за митниците и граничната защита, която е подчинена на вътрешното министерство, съобщи, че нейни чиновници задържали Петибоун след информация, че той е показан във видеозапис, в който е обвинен в посягане над федерални чиновници или парцели.

Арестуваха деца на митинг в Москва

"Когато наши чиновници се приближиха към обвинения, многочислена и нападателна навалица се насочи към тях. За сигурността на всички, чиновниците бързо трансферираха обвинения в по-сигурно място за разпит ", съобщи организацията и увери, че представителите й са се разпознали и са носели обозначения на ведомството си.

Федерални сътрудници бяха пратени в Портланд, с цел да прекратят демонстрациите, които се провеждат всяка нощ пред постройката на федералния съд против полицейското принуждение и расизма.

Губернаторката демократ на Орегон Кейт Браун разкритикува намесата на федерални сили в Портланд. "Тази политическа комедия на президента Доналд Тръмп няма нищо общо с публичната сигурност ", написа тя в Туитър.

Кметът на Портланд Тед Уилър настоя Тръмп да отдръпна федералните сътрудници от града. "Дръжте си войските във вашите (федерални) здания, или ги изтеглете от града ни ", сподели той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР