“Правото на самостоятелна поправка на уреди обещава да е арена

...
Коментари Харесай

Право на поправка: обещания, неверие и надлъгване


“Правото на независима корекция ” на уреди дава обещание да е сцена на продължителна битка сред производители и консуматори (снимка: CC0 Public Domain)

Големи компании в и отвън ИТ сферата започнаха интензивно да приказват за „ правото на независима корекция “ и желанието си да разрешат на потребителите да ремонтират своите уреди със личните си ръце. Но наподобява, че в този спор още дълго ще сме очевидци на гръмки обещания, съмнение и опити за надхитряне.

Тази седмица медиите по целия свят отразиха една вест: производителят на трактори John Deere разгласи, че „ отваря “ своите технологии и ще разреши на клиентите си самички да поправят своите аграрни машини. За американските фермери това звучи като огромна победа. За други, изключително такива като живеещите в България, е леко необичайно: опцията самичък да поправиш колата или трактора си е заложена в мозъците ни като нещо, което постоянно е било факт, стига човек да има нужните умения.

Потребителю, нямаш работа тук

Макар че опцията да поправиш самичък личен апарат ни наподобява напълно разумна и налична „ по дифолт “, в последните десетилетия производители от всички сфери направиха това мъчно и даже невероятно. Дори елементарни дребни домашни устройства като една вентиалторна печка мъчно могат да бъдат отворени за ремонт: крепежните им съставни елементи са прекомерно характерни. Ако човек успее да отвори устройството, вътре най-вероятно ще се натъкне на комплициран пейзаж: електроника, чието програмиране изисква характерни умения, или потребност от аварийни елементи, които са сложни или невъзможни за намиране даже в профилирани магазини.

Поредицата трудности тласка потребителя към една две други възможности: търсене на „ оторизиран сервиз “ или просто пазаруване на нов апарат.

Подобно на всички домашни устройства и уреди, както и коли, и тракторите в днешно време са високотехнологични, цялостни с електроника и комплицирани компютърни системи. Производители като John Deere са спестовни откъм думи, когато се приказва за метода на работа на тази електроника. Това прави мъчно или невероятно за фермерите и за елементарните локални сервизни центрове да открият щета и да поправят казуса с наличното си съоръжение.

Право на корекция

Нарастващият проблем с електронните боклуци даде мотив на екозащитници, консуматори и фенове на „ направи-си-сам “ да упорстват производителите да престанат да „ заключват “ техниката, която продават, по всевъзможните способи, които практикуват. Съвременните корпоративни политики за екологична отговорност на бизнеса резонират с този апел.

За фермера опцията да ремонтира самичък своя трактор е фундаментална. Моментът, в който посевите имат потребност от дадена обработка, да вземем за пример отнасяне против вредители, не може да бъде изпускан. Вредителите могат да унищожат посевите и реколтата за 2-3 дни. Ако селскостопанската техника се повреди в този миг, ремонтът й от оторизиран сервизен механик може да отнеме няколко седмици. Това е недопустимо. Подобна е обстановката и с всеки преносим компютър, на който се разчита за работа. Собственикът не може да си разреши да чака няколко седмици за ремонт, тъй като няма да смогне да свърши работата си.

Според съглашението, оповестено от Федерацията на Американското фермерско бюро преди броени дни, към този момент е реализиран меморандум за съгласие с John Deere, който дава обещание на фермерите и самостоятелните сервизи да получават „ информация, която ще им е нужна за обслужване на оборудването на компанията “.

Подобен ход направи наскоро и Apple, известна с досегашните си ограничения да попречва самоделните поправки в домашни условия.

Други марки, като да вземем за пример компютърния производител Acer, по този начин и в никакъв случай не са се опитвали да попречват опциите за независим ремонт.

Скептицизъм

Далеч не всички обаче са уверени, че обещанията от огромния бизнес за правото на независима корекция са толкоз чистосърдечни, колкото наподобяват. В Съединени американски щати мнозина земеделци споделят, че меморандумът с Deere не трансформира нищо значително за фермерите, които имат потребност да ремонтират тракторите си бързо, в полеви условия. Нещо повече. Скептично настроените консуматори настояват, че ходът е завоалиран опит на корпорацията да предотврати приемането на законодателство за „ правото на ремонт “ на щатско и федерално равнище.

По сходен метод скептични са и доста от потребителите на Apple. Те споделят, че компанията „ дава право “, само че в реалност прави сложен достъпа до нужната техническа информация за осъществяването на независим ремонт.

В случая с тракторите производителят дава обещание, че фермерите и самостоятелните сервизи ще имат право „ да си купуват достъп до програмен продукт, наръчници и друга информация от John Deere, нужна за поправянето на оборудването “. Ако цените на тези услуги обаче се окажат високи, това на процедура ще направи непостижимо за фермерите да ремонтират сами тракторите си. Така ще излезе, че правото на независима корекция е обезпечено на доктрина, само че е непостижимо на процедура.

Законодателни повеи

В Европейски Съюз към този момент е на ход полемика по отношение на въвеждането на закон за „ правото на ремонт “. С претекста за понижаване на планините от електронни боклуци Европейска комисия може би ще съумее скоро да вкара норма, която да задължи производителите да разрешават на купувачите сами да поправят уредите си.

Подобна опция се задава на хоризонта и в Съединени американски щати. И тъкмо в тази светлина е забавно, че фермерите там виждат по какъв начин в меморандума с John Deere има уговорка, която планува компанията да се изтегли от съглашението, при положение, че Съединени американски щати сътвори законова норма за „ правото на корекция “.

„ Ако те в действителност, почтено желаят да дадат на фермерите и самостоятелните сервизи правото за корекция на оборудването, за какво толкоз доста се боят от законодателство, което трансформира това право в норма, “ пита Валтер Швайцер, трето потомство фермер от щата Монтана и президент на локалния фермерски съюз.

Сагата продължава

Скептиците са доста и множеството акцентират, че сегашните заявления на компании като Apple и John Deere нямат особена стойност, до момента в който не бъдат подплатени от смислени съответни дейности. И други производители са давали сходни обещания, показва Кевин О’Райли, шеф на акцията за право на ремонт в Public Interest Research Group. „ Може този документ, този меморандум за съгласие, да дава отговор изцяло на декларираното, което звучи като победа за фермерите “, споделя О’Райли. „ Но не сме изцяло уверени, че това ще бъде тъкмо по този начин “.

По-вероятно е още известно време да бъдем очевидци на показни опити за „ право на ремонт “, декларирани на думи, само че блокирани посредством ограничения като сложен достъп до документи и наръчници, скъпи аварийни елементи, потребност от специфични принадлежности и други Докато няма явен и категоричен закон, ще има и бизнеси, които спекулират с „ правото на независима корекция “ и се надлъгват с клиентите си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР