Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си

...
Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си
Коментари Харесай

Европейските либерали и Зелени се обявиха за включване на абортите в харта на ЕС

Правото на дамата да взема независими решения за тялото си не трябва да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения миг, съобщи евродепутатът Терeза Райнтке
Високопоставени политически фигури от групите на либералите и Зелените в Европейския парламент (ЕП) се оповестиха за включване на правото на аборт в Хартата за главните права на Европейския съюз (EС), откликвайки по този метод на апелите на френския президент Еманюел Макрон, съобщи ДПА.

Председателят на фракцията на Зелените в Екологичен потенциал Терeза (Тери) Райнтке и Валери Айе, която оглавява парламентарната група на либералите от " Обнови Европа ", споделиха това в изявление за изданията от немската медийна група РНД, оповестено през днешния ден.

" Правото на безвреден аборт би трябвало да залегне в Хартата за главните права на Европейски Съюз като главно право ", сподели пред РНД Райнтке, която е европейски народен представител от 2014 година, прибавя Българска телеграфна агенция.

Правото на дамата да взема независими решения за тялото си не трябва да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения миг, добави тя.

Айе, която е евродепутат от Франция и съдружник на Макрон, също съобщи пред РНД, че поддържа самодейността на френския президент.

" Докато радикалната десница интензивно търси нови способи да прокарва реакционния си дневен ред, ние в едно същински демократично общество би трябвало да бъдем по-решителни от всеки път в отстояването на правата на дамите - правото на аборт би трябвало да бъде включено в Хартата за главните права на Европейски Съюз, тъй като в никакъв случай не трябва да позволяваме правата на дамите да зависят от популистите ", сподели тя.

В петък Макрон разгласи, че свободата на аборт би трябвало да залегне в Хартата, която регламентира главните права на жителите на Европейски Съюз.

В понеделник Франция записа правото на аборт в конституцията си, което стана факт след историческо гласоподаване в Народното събрание, отбелязва ДПА.

Абортите до десетата седмица от бременността са позволени във Франция през 1975 година Впоследствие законът е изменен по този начин, че те да бъдат разрешени до 14-тата седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР