Правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски език,

...
Правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски език,
Коментари Харесай

Стево Пендаровски пред парламента: Нашите червени линии са начертани още през 1944 г.

Правото да се идентифицираме като македонци, които приказват македонски език, е било и ще бъде отвън всевъзможен спор, съобщи през днешния ден президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си послание към Народното събрание, оповестява организация МИА.

Пендаровски напомни, че в изявление предходната година е декларирал, че в случай че цената за присъединение към Европейски Съюз е отвод от идентичността и езика, тогава няма жив македонец, който да одобри сходно изискване. " И тогава, и в този момент, аз съм уверен, че участието в която и да е интернационална организация няма стойност, в случай че от теб се желае да се лишиш от идентичността си ", сподели Пендаровски.

Според него няма потребност от привикване на референдум по този въпрос, тъй като резултатът от сходно допитване е прочут авансово.

" Ние не преговаряхме 25 години с Република Гърция единствено за допълнение към името, само че, на първо място, за интернационално удостоверение от целия свят, посредством Организация на обединените нации, за това кои сме ние и какви сме ние. Накрая ние направихме компромис, единствено тъй като в гръцкия парламент и в Организация на обединените нации бе утвърдено и доказано, че ние сме македонци, които приказват македонски език ", сподели Пендаровски в годишното си послание към Народното събрание.

Той напомни миналогодишното си послание, цитирайки: " Ние сме безусловно подготвени да се надигнем пред причините за някои исторически разногласия , свързани с разнообразни тълкования за едно и също събитие или персона, само че, правото да се идентифицираме като македонци, които приказват македонски, е било и ще бъде отвън всевъзможен спор, тъй като това са от дълго време закъснели исторически процеси ".

Президентът на Република Северна Македония разяснява предложенията в страната през последната година за привикване на лидерска среща или специфична сесия на Народното събрание, на която да бъдат избрани алените линии в договарянията с България. Пендаровски сподели, че са били проведени няколко лидерски срещи, само че посочи, че съгласно него сходен неинституционален формат на срещи би трябвало да бъде зарязан, тъй като в същината си той замества институциите, когато те нямат цялостна легитимност, " какъвто не е казусът тук ". Колкото до свикването на специфична сесия на Народното събрание, Пендаровски сподели, че не вижда сходна нужда, тъй като " няма парламентарен политически индивид, който да оспорва идентичността на македонския народ и език ".

" За мен е безсмислено през 2020 година да съберем всички значими политически партии и политици и тържествено да подпишем, че ние сме македонци, които приказват македонски език ", означи Пендаровски.

Според него никой от днешното потомство политици няма право да договаря по тези въпроси, през днешния ден или в бъдеще, " тъй като нашите червени линии са били избрани от тези, които са основали тази страна през 1944 година с документите за учредяване на страната на първото съвещание на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония (АСНОМ): Манифестът към македонския народ и Документ номер 8 за въвеждане на македонския език като формален език в македонската страна ".

Коментирайки позициите на главните политически партии по тематиката, Пендаровски акцентира, че те са изцяло идентични във връзка с идентичността, и се разграничават единствено в методологията за реализиране на задачата.

" (...) Не познавам някого, който е подготвен да търгува с най-свещените неща за всеки македонец. Затова предлагам да извадим този въпрос от политическия дневен ред и да не хабим сила за него ", прикани президентът на Република Северна Македония.

В обръщението си той сподели още, че политическите представители от албанския блок са имали извънредно правилно държание през годините и са проявявали схващане към напъните за опазване и поощряване на македонската еднаквост. " Това държание ни оказа помощ да бъдем по-силни на всички срещи с задгранични емисари, тъй като ние знаехме, че имаме хармонизирана държавна позиция. Фактически няма по какъв начин да бъде иначе, тъй като Северна Македония е общ дом за всички нас ", сподели Пендаровски.

Въпреки ветото на България, Стево Пендаровски означи, че никой не би трябвало да се съмнява в това, че Северна Македония ще продължи по пътя към Европейски Съюз, " тъй като ние сме уверени, че единствено посредством процеса на европеизация можем да станем същинска и просперираща народна власт за релативно къс интервал от време ".

" Европейският съюз е надалеч от съвършен, националните ползи постоянно го блокират, привлекателността на неговия модел и предприсъединителните фондове не са на нивото, на което бяха преди 15 или 20 години, само че към момента той е значим инструмент за демократизация и неговите полезности въодушевяват милиони хора по света ", означи Пендаровски. Той добави, че Република Северна Македония няма да одобри " авариен вид " и ще взе участие във всички районни и континентални начинания, единствено в случай че те са допълващи, а не съставляват сурогат на участието в Европейски Съюз.

По време на обръщението на Пендаровски депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата. Депутатът Александър Николовски изясни, че Пендаровски е имал " историческия късмет да бъде първия президент на Македония, който не е противоречив ", само че вместо това е решил да бъде реализатор на волята на " една политическа конструкция, водена от Зоран Заев ".

" Като стана първият, който сподели, че нашият народен воин Гоце Делчев е бил българин, той подкопа македонските национални позиции и отвори Кутията на Пандора, след което историците не можеха да дискутират историята на основата на историческите обстоятелства ", сподели Николовски и упрекна Пендаровски, че е въвел политиката в договарянията за историята.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР