Правослваната църква почита паметта на 70 Христови ученици. Освен 12-те си

...
Правослваната църква почита паметта на 70 Христови ученици.
Освен 12-те си
Коментари Харесай

Голям празник: Чудни имена черпят днес

Правослваната черква уважава паметта на 70 Христови възпитаници.

Освен 12-те си възпитаници Христос избрал и други седемдесет, които проповядвали учението му освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и индивидите, кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса. Днес православната черква празнува паметта на всички тях дружно.

След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа.

Проповядвали освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, самообладание, благост, каузи на християнска обич и правили чудеса.

Имен ден през днешния ден честват всички с имената: Тихомир, Тихомира и Тихомирка.

Тихомир е славянско име - формирано от думи " спокоен " и " мир " - значи успокоение и преклонен живот, публикувано през епохи измежду всички славянски нации на български се среща с изключение на като мъжко име и като женско - Тихомира.

Събор на 70-те апостоли значи общо празнуване.

Евангелският роман за светите седемдесет апостоли

Събор на светите Седемдесет апостоли. Миниатюра от гръко-грузински ръкопис от XV в. Източник: pravenc.ru " След това Господ избра и други седемдесет възпитаници и ги разпрати пред Себе Си по двама за всеки град и място, където Сам щеше да отиде, и рече им: жетвата огромна, а служащите малко; по тази причина молете Господаря на жетвата да изпрати служащи на жетвата Си. Вървете! Ето, Аз ви изпращам като агнета измежду вълци. Не носете ни торбичка, ни торба, нито обуща, и никого по пътя не поздравявайте. И в която къща влезете, първом казвайте: мир на тая къща!

И в случай че бъде там синът на мира, върху него ще почива вашият мир; в случай че ли не, ще се върне у вас; и в тая къща оставайте, яжте и пийте, каквото ви дадат; тъй като служащият заслужава своята заплата.

Не прехождайте от къща в къща. И в който град влезете и ви одобряват, яжте, каквото ви сложат; изцерявайте болните, които са в него, и казвайте им: приближи се до вас царството Божие. В който пък град влезете и не ви одобряват, излезте по стъгдите му и кажете: и праха, полепнал по нас от вашия град, ви отърсваме; обаче да знаете, че се приближи до вас царството Божие... Който вас слуша, Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята; а който се отмята от Мене, отмята се от Оногова, Който Ме е пратил ". (Лук. 10:1-16).

Свети Седемдесет апостоли

св. апостолиСв. евангелист Лука споделя, че Господ Иисус Христос с изключение на дванадесетте Си възпитаници, които вървяли след Него, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото Му. Той им дал мощ да правят чудеса като доказателство на проповядваната истина и поръчал да не се грижат за житейските си потребности, тъй като Бог няма да ги остави, а всичкото си внимание да съсредоточат в това - да приканват индивидите към безконечен живот. Когато тези седемдесет апостоли се върнали след първата обиколка на своето проповедничество, с наслада те споделили на своя Учител: " Господи, в Твое име и бесовете ни се покоряват! " Иисус им дал отговор: " Не на това се радвайте, а радвайте се, че имената ви са написани на небесата! " (Лук. 10:17-20).

Подир възнесението на Господа светите апостоли били укрепени с благодатта на Св. Дух в деня Петдесетница и тръгнали старателно да продължат делото, което Христос им завещал. Те обиколили градове и села на обширната Римска империя, като проповядвали на всички места Словото Божие и кръщавали повярвалите. И несъмнено, трябвало да претърпят доста беди и гонения: евреи и езичници се въоръжили срещу тях, затваряли ги в тъмници, предавали ги на мъчения и мъченическа гибел, само че те всичко понасяли с самообладание и неотстъпчивост.

Св. деятел Павел написа от името на всички: " Ние гладуваме и жадуваме, вървим голи и ни бият по лице, и се скитаме, и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени - благославяме, гонение - поносим, хулени - молим се " (1Кор. 4:11-13).

Ето подобен бил животът на светите апостоли, само че осенени от Божията берекет, силата Господня очевидно им пособия в техните каузи. Изгонени от една страна, те отивали в друга, по който метод самото гонение способствувало да се популяризира Словото Божие. Така християнството бързо се популяризирало и закрепвало. И проповедта на апостолите се състояла по израза на ап. Павел " не в безапелационни думи на човешка мъдрост, а в демонстрация на дух и мощ " (1Кор. 2:4). Те поучавали освен с думи, само че и с образеца на своя благодетелен живот, на своята благост и самообладание и изключително на своята обич към Бога и индивидите. Болшинството от светите апостоли умрели от мъченическа гибел, само че направили безсмъртното дело на Христовата проповед.

На 4 януари Православната черква чествува паметта на всички 70 апостоли дружно. Този празник се назовава " Събор на седемдесетте апостоли ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР