Православният български народ чества на 26 октомври Димитровден. На този

...
Православният български народ чества на 26 октомври Димитровден. На този
Коментари Харесай

Димитровден е! Вижте кои са имениците днес

Православният български народ празнува на 26 октомври Димитровден. На този ден честват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Добри, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a. Това е професионален празник на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Свети Димитър е роден през 3. век в Солун, по това време татко му е градоначалник. След неговата гибел император Максимиан Херкул разпорежда поста на Димитър. Като шеф на Солун той намерено изповядва и слави християнската религия. Император Галерий го хвърля в тюрма. Войници влезнали в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Жителите на Солун да го почитат като настойник на града. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

Според националните показа от Димитровден стартира зимата, национална сентенция гласи: „ Георги носи лято, Димитър - зима “. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Като предвестител на зимата светецът се свързва със света на мъртвите. Затова към празника е най-голямата Задушница. Българско национално поверие показва св. Димитър като брат близнак на св. Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в разнообразни направления. Георги му зарекъл, че в случай че види от стряха кръв да капе, то значи той е починал. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР