Православните християни днес честват Велика събота - последния ден от

...
Православните християни днес честват Велика събота - последния ден от
Коментари Харесай

Велика събота е, краят на Страстната седмица

Православните християни през днешния ден празнуват Велика събота - последния ден от Страстната седмица, който предшества възкресението на Исус.

Денят е обвързван с недоволството и погребването на Божия наследник. Църквата популяризира Велика събота като „ най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе! "

На Велика събота се случва огромното знамение - слизането на Благодатния огън. Над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. Вече над 2000 години хиляди вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Според православното поверие огънят слиза от небето единствено в навечерието на православния Великден. Смята се, че в продължение на няколко минути той е нематериален – не топли и не изгаря.

Велика събота се назовава още душна, тъй като съгласно традицията хората посещават гробовете на умрелите близки и раздават червени яйца, жито и самун.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР