Православната църква почита паметта на свети Димитър Солунски. Според народните

...
Православната църква почита паметта на свети Димитър Солунски. Според народните
Коментари Харесай

Димитровден: Православната църква почита паметта на св. Димитър Солунски

Православната черква уважава паметта на свети Димитър Солунски. Според националните обичаи, пристигна ли Димитровден, идва и снегът.

Много са храмовете у нас, издигнати в възхвала на Солунския светец, който през IV век умира страдалчески, поради отхвърли си да преследва и санкционира вярващите християни. В националния календар празникът бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Според поверията в среднощ против празника небето се отваря, след което се чака и първият сняг. Светецът се счита за настойник на зимата, студа и снега. Това е денят, в който сезонните служащи, наети на Гергьовден, се разпускат и получават своето заплащане за целия интервал. Някои от тях започвали да стягат годежи и сватби, други заминавали на гурбет. Затова Димитровден почитали като празник на ратаите, чираците, строителите…

Според националното вярване пълнолуние ли е в нощта против Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат цялостни с мед. На 26 октомври на масата се поставят курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и разнообразни ястия от зеленчуци. Имен ден имат всички, които се споделят Димитър, Димитрина, Димо или Митко.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР