Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон. Св. Пантелеймон

...
Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон. Св. Пантелеймон
Коментари Харесай

Почитаме Свети Панталеймон

Православната черква уважава на този ден св. Пантелеймон.

Св. Пантелеймон великомъченик от град Никомидия, потърпевш през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил изначало богохулник и носел името Пантолеон (от гръцки – Лъв във всичко), когато се покръстил приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Ученик на популярния тогава доктор Ефросин и станал след това велможа доктор на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, тъй като отказал да се поклони на езическите богове.

Част от мощите му се пазят в светогорския съветски манастир Св. Панталеймон.

В сходство с характерността на светеца като врач през ІХ в. в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били основани медицински школи и лечебници.

В националния календар на този ден в разнообразни крайща на България се вършат разнообразни обредни дейности.

Този църковен празник се назовава още Пантелей пасажер. Добавката към името се основава на националното пояснение на името „ Пантелеймон ”. То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „ път ”, откъдето идва и изразът „ Пантелей-пътник ”. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „ се събират да пътуват ”. Близко до това е вярването, че този ден е благополучен за пътешестване: оня който има да пътува надалеч, добре е да тръгне на Св. Пантелей, та да му е леко пътуването.

На днешния ден не трябва да се подхваща никаква домашна работа.

На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски. Този ден църквата ни е определила за респект и на Светите Седмочисленици - Климент, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и двамата солунски братя Кирил и Методий.

За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици.

Имен ден честват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР