Православната църква почита днес паметта на преподобния Антоний Велики, празникът

...
Православната църква почита днес паметта на преподобния Антоний Велики, празникът
Коментари Харесай

Православната църква почита паметта на Антоний Велики

Православната черква уважава през днешния ден паметта на преподобния Антоний Велики, празникът е именуван от народа Антоновден.

Антоний Велики е роден към 251 година след Христа, в Египет, в фамилията на заможни и благочестиви родители. Когато бил на 20 години, родителите му умряли и му оставили благосъстоянието си.

Антоний раздал своето имущество и почнал аскетски живот. Отначало той се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница, а по-късно прекарал 20 години при цялостно уединение в изоставена сграда в пустинята.

Антоний бил почетен с дара на чудотворството и на прозорливостта, само че като лекувал заболели, той постоянно внушавал на излекуваните да благодарят единствено на Бога.

На 17 януари 356 година, светецът умира. Погребан е по негова молба на скрито място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската национална традиция Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката и " синята пъпка ".

Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана " за белята, за лелята ", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е прочут още и като Лелинден.

В националните показа живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след различен и се празнуват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

Имен ден честват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР