Православната църква отбелязва Рождеството на свети Йоан Кръстител, който е

...
Православната църква отбелязва Рождеството на свети Йоан Кръстител, който е
Коментари Харесай

Празнуваме Еньовден - Рождеството на свети Йоан Кръстител


Православната черква отбелязва Рождеството на свети Йоан Кръстител, който е предсказал идването на Спасителя Исус Христос. В националната традиция празникът е прочут като Еньовден. 

Имен ден честват Йоан, Йоана.

Ритуалите на Еньовден са свързани с култа към Слънцето, тъй като празникът съответствува с лятното слънцестоене. Днес билките имат чудодейна мощ, а водата и росата са лековити, споделя етнологът от Националния антропологичен музей при Българска академия на науките Росен Гацин.

" И народът споделя, че Еньо си намятал кожуха и тръгвал към зимата. И стартира постепенно денят да става по-къс. Точно, когато е този интервал, най-дългият ден през годината, споделят, че водата има своята лечебна мощ и може да се лекува всичко с нея и с билките, които се берат преди изгрев слънце на Еньовден се лекуват 77 заболявания и половина, т.е. има една половинка, която никой не знае по какъв начин се лекува. Може би това е ключът към безконечната младост, който не се споделя ".

С лечебните треви, набрани в ранното утро, се сплитат венци от 77 билки и половина. Толкова са, съгласно националните вярвания, човешките заболявания. През венците, по традиция, хората се провират за здраве. Обичаят през днешния ден ще спазят в Етнографския музей " Етър ", а в Трявна ще извият женско хоро  във водите на река Тревненска. В севлиевското село Младен провеждат празник на билките. В архитектурно-историческия резерват Боженци ще се организира третото издание на едноименния народен фолклорен фестивал, до момента в който в Музея навън " Етър " край Габрово ще гостуват харцои от Русенско. Представители на тази етнографска общественост ще пресъздадат пред посетителите Еньовденска обредност.

В местността „ Айдушкото сборище “ над троянското село Балканец се провежда обичайният празник на билките , планината и туризма, който събира фенове на природата от цялата страна. Празникът на билките планината и туризма се провежда за 18-ти път, разясни главният уредник Даниел Сираков.

„ Идеята е да изкараме хората в планината, да поговорим за билките, планината и туризма, да превъзбудим духа на нашите посетители, самочувствието им и да се повеселят “.

Празникът стартира в 10.00 ч. Гостите могат да опитат чай, подготвен от 22 билки, който ще се вари в огромен котел на поляната. Те ще се насладят и на разнообразна музикална стратегия, ще могат да наберат и билки. Предвидени са и състезания за на-много набрани билки и най-дълъг венец от билки..

„ Тук при нас е жълт кантарион, еньавче, бял равнец, мащерка, има доста билки. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР