5 порции по 80 г с плодове и зеленчуци на

...
5 порции по 80 г с плодове и зеленчуци на
Коментари Харесай

Шепа ядки към дневното ни меню може да ни спаси от редица болести

5 порции по 80 г с плодове и зеленчуци дневно, най-малко веднъж седмично риба, без мазни и модифицирани храни, написа в формалните препоръки на Обединеното кралство за здравословно хранене.

Прибавянето на шепа ядки към дневното меню може да ни избави от редица заболявания, демонстрират разнообразни изследвания през последните години. Доказателства за изгодите от тях толкоз бързо се натрупат, че английски проучвателен екип предложи яденето им да бъде включено в формалните препоръки на Обединеното кралство за здравословно хранене. В момента те плануват да се употребяват по пет порции плодове и зеленчуци на ден, като всяка от тях е към 80 грама. Поне един път седмично да се яде риба и да се заобикалят мазни и модифицирани храни, написа " 24 часа ".

“Научните данни за здравословните изгоди от ядките, семената и сушените плодове са извънредно безапелационни. Затова е изцяло рационално да твърдим, че освен би трябвало да се стремим да увеличим приема им, само че и да намерим метод за популяризирането им ”, счита лекар Макс Гоуланд, който е създател на отчет по въпроса. В него се показва, че ядките и семената са богати на фибри, протеини, витамини, минерали и други микроелементи, които могат да оказват помощ за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет, бъбречна непълнота, деменция и даже някои типове рак.

Цитират се изследвания, които са открили, че те редуцират шанса от инфаркт и инсулт с повече от една пета.

Според английските учени ядките от дълго време се борят да се отърсят от етикета “нездравословни ” заради високото наличие на мазнини и е извънредно време да се вкарат публични препоръки кои от тях и по какъв начин да се употребяват, с цел да бъдат извлечени оптимално изгодите, които несъмнено имат.

Изследване преди години на Харвардския университет съумя да направи нещо сходно. В рамките на изследването бяха проследени питателните привички на 210 000 чиновници в здравни служби в продължение на 20 година и бе намерено, че ялите най-малко 28 грама ядки пет пъти седмично се намират в много по-добро здравословно положение. Рискът да се разболеят от сърдечносъдови заболявания е с 14% по-малък, а от коронарна болест – 20 на 100. Ако хапват орехи един път седмично, той е по-нисък надлежно с 19 и 21 %, при ястие на фъстъци пък е 13 и 15 на 100. “Смятаме, че потреблението на разнообразни ядки няколко пъти седмично е от изгода като предварителна защита против сърдечносъдови болести. Не би трябвало обаче да се прекалява с тях, тъй като съдържат доста калории ”, разяснява Шилпа Бхупатхираджу от изследователския екип.

На същото мнение е и диетологът Кати Макманус. По думите ѝ, в случай че ядете повече от една или две шепи ядки дневно, рискувате те да изместят други здравословни храни от вашето меню като плодове и зеленчуци и да напълнеете. Тя също по този начин поучава да не купувате такива, които са с добавена захар или шоколад. “

Солените ядки са положителни, само че също не трябва да саповече от 100 грама дневно ”, показва американската диетоложка.

В Дания, Белгия и Германия рекомендациите са сходни. Експертите там поучават ядките да се употребяват като първо ястие заран вместо зърнени закуски или ултрапреработени храни, само че да не бъдат за сметка на целесъобразните 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Нито пък да се употребяват за леки закуски сред трите съществени хранения, защото това ще докара до наддаване на тегло.

Във Англия, където има сериозен проблем със затлъстяването, също мнението клони в тази посока. Признават се изгодите от ядките и семената, само че се счита, че не трябва да се възприемат като панацея за справяне с заболяванията на актуалния свят като високо кръвно, диабет и даже рак. Според английските здравни органи е добре те да са част от уравновесена диета, която е богата на витамини и фибри, и да се преглеждат като опция на ултрапреработените храни, на които от ден на ден хора разчитат поради забързания метод на живот. Или по различен метод казано, вафлата, кроасанът и даже зърненото барче би трябвало да се заменят с шепа ядки, по опция сурови или пък печени с малко сол.

Макар всички да съдържат потребни субстанции, през годините учените въпреки всичко са съумели да дефинират и кой тип защо оказва помощ. Изследвания сочат:

Орехите са дейно средство за понижаване на неприятния холестерол.

Кашуто оказва помощ при отмалялост и слаба централизация, защото съдържа много желязо.

Богатите на протеини и фибри фъстъци постоянно се употребяват за диети, тъй като бързо утоляват глада и усъвършенстват енергийните равнища.

За хипертоници се предлага шамфъстък. Твърди се, че той съдържа калий даже повече от бананите и е контролира кръвното налягане.

Бадемите пък имат същото влияние върху кръвната захар и постоянното им ястие може да докара до нейното понижаване до здравословни равнища.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР