Православната църква отбелязва на 6 ноември Архангелова задушница. Днес е

...
Православната църква отбелязва на 6 ноември Архангелова задушница. Днес е
Коментари Харесай

Архангелова задушница е - почитаме ангелите и починалите

Православната черква отбелязва на 6 ноември Архангелова задушница. Днес е огромен ден за християните, тъй като се почитат ангелите и се отдава респект към умрелите родственици, другари и близки хора. Пада се два дни преди огромния празник Архангеловден. На Задушница не се прави домакинска работа ‐ почистване, пране, шиене, а единствено се подготвя храна.
Прочетете още
Тя се назовава още Рангелова задушница, Хрангеловото одуше и е една от трите най-големи задушници съгласно православния календар. На задушница посещаваме гробовете на околните ни, които са ни напуснали. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.

В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - предписание се три кръга по края на гроба. Върху гроба на умрелите палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на умрелия.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден, тъй като съботата е отредена за ден на покойниците. В православните храмове се прави Обща панихида за умрелите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ, а по-късно се вършат общи трапези.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР