Православната църква чества днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по

...
Православната църква чества днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по
Коментари Харесай

Почитаме Св. Кирил и Св. Валентин, Трифон Заразен по стар стил също е днес

Православната черква празнува през днешния ден Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по остарял жанр се чества Св. Трифон Зарезан, а влюбените си разменят дарове за Св. Валентин. 

Константин Философ, наименуван Кирил, произхождал от фамилията на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището " мъдрец " и бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия.

Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където основали славянската писменост и превели свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи. Кирил умрял в Рим на 14 февруари 869 година и бил заровен в църквата " Свети Климент Римски ".

Трифон Зарезан е отдаден на грижата и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник стартира да се празнува публично у нас през 1962 година в деня на Свети страдалец Трифон. Тогава с разпореждане на Министерския съвет е разгласен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар от Българската православна черква църковният празник на Свети Трифон Зарезан стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. 

Смята се, че Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.

Празникът 14 февруари, отдаден на Свети Валентин, стартира да се празнува през XIV век. 

Дотогава той бил уважаван като настойник на младежите, пътешествениците, пчеларите и болните от епилепсия. Като настойник на страдащите от тази болест, както и на душевноболните, той е уважаван и през днешния ден.

За житието му не се знае доста, а огромна част от това, което се знае, е комплицирано. Объркването идва от това, че с името Валентин има няколко светци. В римския лист на мъчениците от 1584 година се загатва за трима – единият бил свещеник на град Интерамн, другият – духовник в Рим, а третият – свещеник и свещеник от Реция. Освен това, заради отдалечеността на времето, обликът му бил декориран с легенди и митове. 

Някои православни и католически справочници показват римския презвитер и интерамнския свещеник като едно и също лице, като се прецизира, че тернийският свещеник Валентин е умрял страдалчески в Рим на 14 февруари. Други авторитетни източници, като например ”Пълен месецослов на Изтока ” на архиепископ Сергий смятат, че няма задоволително съображение да бъдат считани за идентични, само че без да отхвърлят изрично такава опция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР