Православната църква чества Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос

...
Православната църква чества Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос
Коментари Харесай

Хиляди християни се хвърлиха в ледени води за кръста, ето кой го извади

Православната черква празнува Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили, а Светият Дух във тип на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал намерено, че Този е неговият любим Син, който има неговото снизхождение.

От древността Църквата назовава Кръщение Господне - Богоявление, тъй като тогава Бог открива тайната на своята същина, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, по тази причина на празника се прави Велик водосвет.

По традиция на този ден се прави обред по мятане и избавяне на кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, с цел да извадят Кръста.

20-годишен извади Богоявленския кръст от водите на езерото в София

Двайсетгодишният Любомир Мутафчийски извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. " Дружба " в София. 46 мъже скочиха в езерото.

За първа година скачам и желая да прикани всеки - и млади, и по-възрастни българи, да съблюдават традициите, да вземат участие в спасяването на кръста всяка година и да не се отхвърлят. Ако ги е боязън, да се престрашат и да го създадат, сподели Любомир Мутафчийски. Той пожела на всички да са живи и здрави.

Кметът на София Васил Терзиев също поисквам на всички да са здрави, да имат доста хубава година. Да сме по-смирени, по-добри, повече дружно и да се радваме и това да бъде всекидневие, а освен от празник на празник, сподели още Терзиев и добави, че за първи път участва на ритуала.

Димитър Куманов от Пловдив извади кръста от Марица

В наличието на хиляди гости, изпълнили до дъно пространството към Водната палата и панаирния мост в Пловдив, 39- годишният Димитър Куманов улови кръста в студените води на река Марица.

Мъжът взе участие в ритуала за първи път и победи над 120 искащи да заловен хвърлената от митрополит Николай в реката светиня.Владиката благослови спечелилия. Димитър Куманов има 3 деца, брачна половинка именичка и дребен фамилен бизнес - заведение за бързо хранене. Треперещ от неспокойствие, само че, по думите му – без да усеща мраз, той пожела здраве и благополучие за себе си и своето семейство.

Преди ритуала по мятане на кръста митрополит Николай отслужи литургия и освети в катедралния храм " Света Богородица " войнските флагове. След това той поведе литийното шествие от свещеници, военни и стотици жители до Водната палата за Богоявленския водосвет.

Над 150 души участваха в спасяването на Богоявленския кръст във Варна

Над 150 души участваха в спасяването на кръста на Йордановден във Варна. Сред тях две дами, а най- дребният участник беше на 9 години. Кръста извади Димитър Петров от Варна, на 21 години, ученик на ВВМУ " Никола Й. Вапцаров ". Той избавя Богоявленския кръст за повторно.

18-годишният възпитаник Александър Китенов избави кръста в Бургас

Александър Китенов избави кръста от водите на морето край моста в Бургас. 18-годишния възпитаник от Природоматематическата гимназия скача за повторно. Тази година има рекорден брой участници - 73-ма. Най-малкият е 16-годишен възпитаник, също от ПМГ, а най-възрастния - на 50 години.

22-годишен татко на две деца извади кръста от Тунджа в Ямбол

С Богоявленски водосвет и освещаване на бойните флагове означиха в Ямбол огромния християнски празник. За спасяването на кръста в ледените води на Тунджа скочиха 25 смелчаци.

22- годишният Георги Георгиев, татко на две деца,извади кръста от водите на Тунджа. Той си пожела здраве и благоденствие през новата година.

Знамената на поделенията от Ямболския гарнизон бяха осветени от Архимандрит Димитрий, а кметът на Ямбол Валентин Ревански се обърна към военните: Искам да пожелая да бъдат здрави, да бъдат боеспособни и най- значимото да има мир на българската земя. На днешния Йордановден имен ден честват близо 2000 ямболци.

Ученик избави богоявленския кръст под Царевец във Велико Търново

17-годишният Кристиян Димов извади кръста от водите на р. Янтра на Богоявление във Велико Търново. Той е възпитаник в ПМГ „ Васил Друмев " и тази година приключва специалността „ Софтуерно инженерство ". По традиция ритуалът се състоя на Владишкия мост в кв. „ Асенов " и се радваше на огромен интерес. Десетки влязоха във водата, а стотици ги приветстваха.

Преди това пред Царевец бе осветено знамето на Националния боен университет " Васил Левски ". От катедралния храм " Рождество на Пресвета Богородица " до Владишкия мост мина литийното шествие за Йордановден.

30-годишен юнак хвана кръста в ледените води на река Огоста в Монтана

30- годишен юнак хвана Светия кръст в ледените води на река Огоста в Монтана през днешния ден, на Богоявление. Андриан Аспарухов Илиев е татко на две деца, занимава се с частен бизнес и пожела на всички в Монтана и България да са живи и здрави, благоденствие и по-малко завист. Преди години е скачал за кръста във Варна. Общо 50 се хвърлиха, а близо 3000 гледаха ритуала, който тази година се организира с благословията на Видинска митрополия и протосингела архимандрит Антим.

Мястото край пешеходния мост, който води към монтанската болница бе прекомерно оживено. Извиха се и хора. Не мина без духова музика. За да издигнат градуса на настроението оркестър „ Монт мюзик " извърши онлайн известни български хора и маршове.

След спасяването на кръста мъже в национални носии се хванаха на хоро и развяха в реката огромно българско знаме. Андриан Илиев получи премия от 150 лв. от кмета на Монтана Златко Живков.

И още...

Десет смелчаци скочиха, с цел да извадят Богоявленския кръст от водите на Дунав край Тутракан , оповестиха от общината. Най-бърз се оказа 32-годишният Иван Радев, който избавя кръста за 13-и път. Той извади кръста и предходната година. Тогава насладата за него беше двойна, тъй като в същия ден той стана татко на момченце.

В Попово 11-годишен извади пръв Богоявленския кръст измежду единадесет скочили за спасяването му. И на тази година на Йордановден бе спазена традицията и бе осъществен ритуалът „ мятане на кръста " на изкуствения водоем в двора на Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " – Попово, оповестиха от общинския пресцентър.

Десетки мъже влязоха в река Благоевградска Бистрица тази заран, с цел да извадят Богоявленския кръст от водите на реката. Тази година кръстът бе избавен от 37-годишният Кирил Димитров от Благоевград . Пред публицисти мъжът сподели, че за повторно взе участие в ритуала на Богоявление и за първи път съумява да улови кръста.

Любослав Ганев избави кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник Богоявление. В съревнованието се включиха 22 младежи.

22-годишният Галин Стоев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра . Младият мъж е студент в локалния филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ". Той сподели за Българска телеграфна агенция, че взе участие за повторно в конкуренцията и за повторно съумява да хване кръста.

Дванадесетокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „ Гео Милев " Стелиан Чукуров от Стара Загора извади Богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „ Йордан Капсамунов ". Общо към 30 мъже скочиха след признака на християнската религия, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата и запяха българския химн.

Христо Илиев на 16 години, възпитаник от Професионалната техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади " в Габрово , извади кръста на Богоявление от река Янтра.

Тази година в ритуала се включиха 15 мъже. По традиция искащите да извадят кръста скачат в река Янтра, в центъра на Габрово.

Двадесет и три годишният хасковлия Иван Налбантов, извади Богоявленския кръст от водите на езерото Байкал в градския парк в Перник. Общо седемнадесет смелчаци се хвърлиха в борбата за светинята, най-бърз се оказа Иван. Младият мъж описа, че е пристигнал с другари на празника в Перник .

Седемнадесетгодишният Иван Рогачев извади Богоявленския кръст от водите на река в Самоков . Той получи парична награда в размер на 100 лв., плакет на Община Самоков, Богоявленския кръст, който хвана също остана за него, икона и риза с шевица.

За трета поредна година ученикът Никола Комаровски извади Богоявленския кръст в Разград . Заедно с него във водите на язовир „ Пчелина " скочиха още 15 мъже. Победителят получи икона, а за всички участници в ритуала имаше грамоти. Дванайсетокласникът в Националната професионална техническа гимназия „ Шандор Петьофи ", който е играч по карате киокушинкай, си пожела да бъде здрав и да има триумфи, тъй като му предстоят значими надпревари.

Светослав Йорданов, 39-годишен, извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав край Свищов . Традиционният обред се организира в местността Паметниците. Oтец Михаил от свищовска духовна епархия хвърли кръста във водата след неговото освещаване. Йорданов сподели, че скача за седми път, само че за първи път съумява да избави кръста. Първенецът пожела здраве и доста триумфи на всички. Освен кръста, той получи и парична премия от кмета на община Свищов Генчо Генчев.

Ваньо Василев избави Богоявленския кръст в Търговище . Пред стотици търговищенци общо 11 млади мъже скочиха във водите на градския фонтан, с цел да спазят традицията на Йордановден.

Василев вади Богоявленския кръст за втора поредна година. Той е на 28 години от Търговище, работи в София. „ Хората би трябвало да имат по-малко пороци и повече добродетели. За мен това е най-важно ", сподели мъжът.

Стотици врачани и посетители на града, както и поданици на село Згориград през днешния ден участваха на ритуала по „ спасяването " на Богоявленския кръст край Враца . По традиция празникът се организира наоколо до прохода „ Вратцата ", тъкмо под отвесните врачански скали, а кръстът се хвърля във вир на р. Лева. Около 40 бяха мъжете, които се хвърлиха да избавят кръста, от тях най-младият бе на 16 години, а най-възрастният се оказа италианец на 64 години, живеещ в близкото село Згориград. Пръв до кръста стигна 22-годишният Ерик Тронков от Враца, след което в реката се изви мъжко хоро. Ерик, който за първи път взе участие в този обред, получи блага от кмета и от врачанския митрополит.

Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е татко на 3 деца и избавя за седми път Кръста на Йордановден: " Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се подвига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за доста години и да бъдат благословени “, сподели Енчев.

Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с дарове. Преди ритуала по спасяването на кръста митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата " Св. Св. Кирил и Методий “ в Ловеч, освети знамената на Българската войска и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад " Екзарх Йосиф Първи ". Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода. Стотици поданици на Ловеч участваха на Богоявленския обред, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът в Русе стартира с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица ” до кея на Дунава. След като поръси бойните флагове и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години.

" Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, триумфи на безусловно всички, в това число и на мен ". Александър получи дарове от митрополит Наум, от регионалния шеф Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.

Традицията е спазена! В ледените води на водопада Докузак още веднъж влязоха най-смелите, с цел да усетят пречистващата мощ на водата и да спазят традицията на Йордановден.

" Хубав празник с доста възторг, цветове и музика! Благодаря на всички, които избраха да го отбележим дружно край водопад Докузак, както и на всички стоиловци - без инициативни домакини никое събитие не може да бъде толкоз наситено и многочислено ", означи кметът на Община Малко Търново Илияна Янчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР