Православието почита днес паметта на свети Антоний, патриарх на Константинопол.

...
Православието почита днес паметта на свети Антоний, патриарх на Константинопол.
Коментари Харесай

Почитаме свети Антоний , патриарх на Константинопол

Православието уважава през днешния ден паметта на свети Антоний, патриарх на Константинопол. Азия е родното място на светеца, само че през целия си живот от ранна възраст, както и преди гибелта му е живял в Константинопол.

Той е роден към 829 година и е дете на богати и благочестиви родители. След гибелта на майка си на 12-годишна възраст, той постъпва в манастир, където подържа подвига на игумена с образеца, прекарал цяла нощ в молитва и водил непоколебим отшелнически живот. С течение на времето срещу желанието му, той бил ръкоположен за духовник, а по-късно, по повелята на патриарха бил сложено за свещеник на самия манастир. Св. Антоний проявявал състрадание, обич и грижа за бедните, като им давал великодушни лепта.

Възкачен на патриаршеския престол в Константинопол през 893 година, св. Антоний е засилил своята грижа за бедните и най-много за бедните духовници. С поддръжката на император Лъв Мъдри, патриарх Антоний направил доста положителни неща за Църквата. Той се грижел за утвърждението на хората в благочестие, макар напредналата си възраст и немощите на напреднала възраст, минал през всички църкви на неговата патриаршия, изпълнявайки завета на Спасителя - да бъде прислужник на братята си.

През 895 година, откакто доживял до дълбока напреднала възраст, свети Антоний спокойно умрял.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР