Православен християнски свещеник Тесфа Кирос Мересфа проси храна от врата

...
Православен християнски свещеник Тесфа Кирос Мересфа проси храна от врата
Коментари Харесай

Милиони етиопци гладуват след войната заради спирането на помощта от САЩ и ООН заради масивна кражба

Православен християнски духовник Тесфа Кирос Мересфа проси храна от врата на врата дружно с безчет други, възстановяващи се от двегодишната война в Северна Етиопия , която изправи народа пред апетит, предава „ Асошиейтед прес “. За негово безпокойствие, незабавно нужните зърно и нефт още веднъж изчезнаха за милиони, попаднали в спор сред държавното управление на Етиопия, Съединените щати и Организацията на обединените народи за това, което съгласно американски чиновници може да е най-голямата кражба на хранителна помощ в историята . Тесфа споделя:

„ Нямам думи да опиша страданието ни . “

Тъй като Съединени американски щати и Организация на обединените нации упорстват държавното управление на Етиопия да отстъпи контрола си върху голямата система за даване на помощ , поддържаща 1/6 от популацията на страната, те започнаха трагичната стъпка да спрат хранителната си помощ за втората по население нация в Африка, до момента в който не се уверят, че няма да бъде откраднат от етиопски чиновници и бойци.

Изминаха съвсем три месеца от прекъсването на помощта в елементи от страната и се появяват известия за първите смъртни случаи от апетит по време на паузата. Най-рано помощта за северния район Тиграй ще се върне през юли, споделят Съединени американски щати и Организация на обединените нации, а за останалата част от страната в някакъв миг по-късно, когато промените в разпределението на помощта разрешат.

Тесфа, който живее в учебен комплекс със стотици други, разселени заради войната в Тиграй , се засмя, когато го попитаха какъв брой хранения има дневно. Той регистрира:

Вероятно се шегувате. Често заспиваме без храна. “

В изявленията за „ Асошиейтед прес “, която първа заяви за всеобщата кражба на хранителна помощ , чиновници от филантропичните организации на Съединени американски щати и Организация на обединените нации, филантропични организации и дипломати предложиха нови констатации по отношение на отклоняването на помощи в цялата страна към военни елементи и пазари. Това включва изказвания, че някои високопоставени етиопски чиновници са били прекомерно забъркани.

Откриването през март на открадната хранителна помощ, задоволителна за изхранването на 134 000 души за един месец в един град в Тиграй е единствено бегла визия за мащаба на кражбата, която Съединени американски щати, най-големият филантропичен донор на Етиопия, се пробват да схванат. Храната, предопределена за нуждаещи се фамилии, беше открита вместо за продажба на пазари или подредена в търговски мелници , към момента маркирани със знамето на Съединени американски щати.

Последствията за Съединени американски щати са световни. Доказването, че може да открие и спре кражбата на помощта, платена от американските данъкоплатци , е жизненоважно във време, когато администрацията на Байдън се бори да поддържа публичната поддръжка за помощта за засегнатата от корупция Украйна .

На частна среща предходната седмица в Етиопия представители на филантропичните организации на Съединени американски щати обявиха пред интернационалните сътрудници на страната, че това може да е най-голямото отклонение на хранителна помощ, в която и да е страна, предадоха филантропични служащи. В изявление за „ Асошиейтед прес “ почитан чиновник от Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати посочи, че точната сума на откраднатата хранителна помощ може в никакъв случай да не стане известна.

Дарените медицински консумативи също са били откраднати, съгласно западен посланик и чиновник на Организация на обединените нации, които, сходно на други, са говорили при изискване за анонимност, защото не са били упълномощени да приказват обществено.

Тъй като USAID даде на държавното управление на Етиопия 1,8 милиарда $ филантропична помощ от 2022 година насам, забавянето на даването на хранителна помощ предизвиква необятно публикувана болежка. Милиони хора гладуваха по време на войната , до момента в който запасите от храна бяха ограбени, изгорени и арестувани от бойците, а следователите на Организация на обединените нации предизвестиха за вероятни военни закононарушения , свързани с глада .

Сега гладът се свързва с корупцията .

Предварителните констатации, оповестени този месец от районните управляващи на Тиграй, обявиха, че са наблюдавали кражбата на повече от 7000 метрични тона дарена пшеница – или 15 милиона паунда – в техния район, взети от федерални и районни управляващи и други. Констатациите не прецизират интервала от време. Други райони към момента не са съобщили точни суми.

Правителството на Етиопия отхвърля като нездравословна „ агитация “ догатката, че то носи главната отговорност за изгубването на помощта в Тиграй и други райони, само че се съгласи на взаимно следствие със Съединени американски щати, до момента в който Световната стратегия по храните на Организация на обединените нации организира настрана следствие.

Начинът, по който западните филантропични чиновници „ се дистанцират от обвиняванията, като свързват хипотетичния проблем единствено с държавни институции и процедури, е безусловно недопустим и доста опонира на действителността на място “ , разяснява държавният представител Легесе Тулу пред кореспонденти по-рано този месец. Той и други представители на държавното управление не дадоха отговор незабавно на известията на „ Асошиейтес прес “.

Хуманитарните служащи са на мнение, че филантропичните организации от дълго време толерират известна степен на корупция от страна на държавни чиновници . Предоставянето на помощ в Етиопия е мощно политизирано от десетилетия, в това число по време на опустошителния апетит през 80-те години на предишния век, когато тогавашният комунистически режим блокира помощта за региони, следени от размирен групи .

Високопоставеният чиновник на USAID съобщи пред „ Асошиейтед прес “, че последната кражба на хранителна помощ от Съединени американски щати и Организация на обединените нации включва манипулиране на описи с бенефициенти, които етиопското държавно управление упорства да управлява, грабежи от страна на етиопското държавно управление и сили на Тиграй и сили от прилежаща Еритрея и отклонение на солидни количества дарена пшеница на търговски мелници за брашно в минимум 63 обекта.

Бивш чиновник на Тиграй издаде, че държавни чиновници постоянно завишават броя на бенефициентите и вземат спомагателното зърно за себе си, процедура, която двама чиновници от интернационалните организации, работещи в Етиопия, нарекоха необятно публикувана другаде в страната. Много чиновници упрекнаха WFP, че просто е оставила дажби посред градовете, където огромна част от помощта е била разграбена от силите на Еритрея. Имаше също признаци, че хора, които служителят на USAID разказва единствено като „ артисти на пазара “ , принуждават гладни фамилии да предадат хранителната помощ, която са получили – нещо, което WFP също подозира.

В Етиопия, която има история на гибелен апетит, „ нула “ от 6-те милиона души в Тиграй са получили хранителна помощ през май след спиране на даренията от Съединени американски щати и Организация на обединените нации , съгласно меморандум на Организация на обединените нации. Той беше безапелационен:

„ Това е невиждано . “

С 20 милиона души в Етиопия , подвластни от такава помощ, плюс повече от 800 000 бежанци от Сомалия и другаде, самостоятелни филантропични групи предизвестяват, че даже бързо разрешаване на разногласието може да докара до гладна гибел на доста хора.

В първите обширни обществени мнения на организацията по храните на Организация на обединените нации, районният шеф на WFP за Източна Африка , Майкъл Дънфорд, призна вероятни „ дефекти “ в нейния мониторинг на разпределението на помощта.

„ Приемаме, че можехме да се оправим по-добре “ , показа той тази седмица.

Но до момента – сподели Дънфорд – значително етиопското държавно управление управляваше процеса.

От страна на USAID, високопоставеният чиновник на организацията цитира редица аргументи, заради които чиновниците на Съединени американски щати са пропуснали степента на кражбата на помощта толкоз дълго. Войната блокира наземния достъп на организацията до района Тиграй за 20 месеца. Навсякъде в страната рестриктивните мерки против Коронавирус и опасенията за сигурността лимитират надзора на USAID, сподели служителят.

Някои депутати републиканци и демократи споделиха, че рядкото прекъсване на помощта в цялата страна демонстрира, че USAID приема кражбата на американска помощ с нужната съвестност. Запитан дали е угрижен за надзора на USAID, почитан демократ, сенатор Крис Кунс от Делауеър, посочи:

„ Загрижен съм за методите, по които етиопските военни и държавното управление може би систематично са отклонявали храна, която е била предопределена за гладните етиопци. “

Служители на Съединени американски щати и Организация на обединените нации споделиха, че работят за ограничение или преустановяване на ролята на етиопските държавни чиновници в системата за помощ.

„ Ние си връщаме целия надзор върху стоките “ , акцентира Дънфорд и добави:

„ Цялата верига на доставки, от момента, в който получим храната в страната досега, в който е в ръцете на бенефициентите. “

Плановете включват разпространяване от трети страни, наблюдаване в действително време от трети страни и биометрична регистрация на бенефициенти, сподели той.

Правителството на Съединени американски щати желае държавното управление на Етиопия да се в профил от съставянето на описи с бенефициенти и превоза, складирането и разпределението на помощта, съгласно осведомителна записка на донори, забелязана от АП.

Високопоставеният чиновник на USAID сподели, че държавното управление на Етиопия се е заело да сътрудничи за промени, само че „ към момента не сме видели съответните промени, които биха ни разрешили да обновим помощта “ .

Цивилните още веднъж страдат.

Сезонът на прибиране на реколтата в Етиопия завърши и сезонът на беднотия наближава. Хуманитарната организация на Организация на обединените нации изрази частни опасения от „ всеобщ апетит “ в отдалечени елементи на Тигра, съгласно оценка, направена през април и забелязана от АП. Друга оценка от май цитира известия за 20 души, умиращи от апетит в Самре, на малко разстояние с кола от столицата на Тиграй, Мекеле.

Основната болница на Тиграй регистрира 28% нарастване на броя на децата, признати заради недохранване от март до април. В болничното заведение в град Аксум нарастването е 96%. Берхане Хайле, различен от хилядите разселени от войната хора , които гладуват , съобщи:

„ Денят е добър, в случай че успеем да хапнем най-малко един път . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР