Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи номинацията на на Галина Захарова

...
Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи номинацията на на Галина Захарова
Коментари Харесай

Стоилов подкрепи номинацията на съдиите за шеф на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов поддържа номинацията на на Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд. Захарова, която сега е зам.-шеф на съда, бе препоръчана за поста от пленума на Върховен касационен съд. Изборът се прави от Висшия правосъден съвет. Стоилов няма право на глас, само че има право на номинации. Още при старта на процедурата той разгласи, че ще се възползва от това си право единствено в краен случай. Днес Стоилов изясни, че няма да издига номинация, тъй като Захарова има качествата и престижа за поста.

" Тя е минала през всички равнища на правосъдната система, посочила е почтено държание, в това число във Висшия правосъден съвет, когато не е съгласна с негови решения, получила е доверието на своите сътрудници в границите на процедурата. Тази кандидатура в действителност заслужава поддръжка и аз не виждам потребност да подхващам някаква своя лична самодейност ", сподели Стоилов. Според него няма проблем и в случай че Захарова остана единствен претендент. За да бъде определена обаче, тя ще би трябвало да събере 17 гласа " за ". Затова ключът за избора е в ръцете на лобито към основния прокурор Иван Гешев, който действително държи " болшинството " в съвета.
 Върховен касационен съд: От 5 октомври до 22 ноември Лозан Панов е в неплатен отпуск Върховен касационен съд: От 5 октомври до 22 ноември Лозан Панов е в неплатен отпуск
От 5 октомври до 22 ноември 2021 година ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще бъде в неплатен отпуск, оповестиха от...

Предложения за ръководител на Върховен касационен съд с изключение на министъра и пленума на съда могат да вършат и натрупа от най-малко трима членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, в която сега има 8 души. Номинациите могат да се внасят на четири следващи съвещания на пленума на съвета, три от тях към този момент минаха, последното е на 28 октомври. По информация на " Сега " болшинството в Съдийската гилдия трескаво търси претендент, който да бъде противоположен на Захарова. Все още не е ясно обаче дали ще бъде номиниран някой, който да се изправи против избора на висшите съдии.

Изборът е плануван за 14 януари следващата година, а 7-годишният мандат на Лозан Панов отпред на съда изтича на 10 февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР