Правосъдният министър Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС)

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС)
Коментари Харесай

Правосъдният министър обжалва отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на Гешев

Правосъдният министър Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС) тъжба против четири решения на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), взети по време на дебата за предварителното освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев. 

На 4 април Висш съдебен съвет отчасти позволи за разискване случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “ и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Висш съдебен съвет отхвърли да ги преглежда в частта им за дейностите и бездействията на Иван Гешев в интервала до встъпването му в служба през декември 2019 година, напомнят от министерството на правораздаването и допълват, че пленумът е отказал да прегледа напълно и проблема „ Жоси “.

Поддържам доводите си, че уронването на престижа на правосъдната власт, когато се касае за висока служба като тази на основния прокурор, може да обгръща и държание преди встъпването му в служба, заради събитието, че с цел да встъпи обещано лице в служба " основен прокурор ", то следва да дава отговор на високи морални условия, написа Йорданова в претекстовете си и споделя, че не е съгласна, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата, показват от правосъдното ведомство.

Йорданова моли Върховен административен съд преписката да бъде върната във Висш съдебен съвет с инструкции за разглеждане и изговаряне по нея. Тя изпрати до Висш съдебен съвет и разяснения по предлагането на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително освобождение на основния прокурор на съображение уронване на престижа на правосъдната власт, като настояването е по отношение на отчет на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

На 12 април Висш съдебен съвет реши, че в предлагането на Стоилов има нередности, които министърът на правораздаването би трябвало да в профил в седемдневен период. В документа се прецизират редица в действителност условия, свързани с настояването - за оповестяване на материални доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за потреблението на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, както и за неспазване на правилата за инцидентно систематизиране на каузи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР