Правосъдният министър Иван Демерджиев е депозирал в Прокурорската колегия на

...
Правосъдният министър Иван Демерджиев е депозирал в Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Правосъдният министър пак поиска дисциплинарно наказание за главния прокурор Гешев

Правосъдният министър Иван Демерджиев е подал в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ново предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев, както и против зам. основния прокурор Пламена Цветанова. Причината е отводът на прокуратурата на два пъти да даде поисканата от Министерството на правораздаването информация за използването на инцидентното систематизиране на каузи и преписки.

В министерството са почнали събиране на данни за инцидентното систематизиране във връзка на разнообразни изявления в медиите за пропуски, нарушавания и разнопосочна процедура в органите на правосъдната власт. Част от тези информации бяха подхранвани от самия Гешев, който съобщи още през март м.г., че електронната система за инцидентно систематизиране на делата страда от ковид и че " в действителност през последните пет години в България не е имало правораздаване ". Това беше част от офанзивата на Гешев и доминирания от него Висш съдебен съвет против Лозан Панов и опозицията на статуквото в системата. То провокира мощно отвращение поради нарушаването престижа на правораздаването, като Съюзът на съдиите в България през есента на м.г. го включи измежду основанията за настояването си до Висш съдебен съвет за премахване на Гешев. Междувременно беше провокиран одит на системата, резултатите от него бяха засекретени, само че свадите към инцидентното систематизиране продължиха и досега.

Това е повода още през август министърът на правораздаването да насочи писмо до ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища, основния прокурор, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на апелативните прокуратури с искане на информация за вътрешните правила за обезпечаване на инцидентния асортимент по делата.

В отговор първо било получено писмо от зам. основния прокурор Пламена Цветанова, която се интересувала на какво съображение министърът желае тази информация. Във второто писмо от министерството се споделя, че министърът упражнява пълномощията си по закон, като в тази ситуация е взел поради и мнението на основния прокурор, че съществуват съществени подозрения за операция на употребената в съдилищната система за инцидентно систематизиране на делата. Информация от прокуратурата още веднъж не е дадена и чак откакто министерството е показало направения обзор, в който категорично е посочено, че единствено прокуратурата не е дала информация, отново Пламена Цветанова е изпратила настоящите все още Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в Прокуратурата на Република България. Тази информация обаче не е цялостна, защото не са показани заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се основава нужната организация, установяват от министерството.
Реклама
Според министъра това държание на основния прокурор нарушава Кодекса за етично държание на българските магистрати и накърнява престижа на правосъдната власт. Същото важи и за Пламена Цветанова.

Интересното е, че в тази ситуация настояването е изпратено до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, а не до Пленума, както беше направено при предходното искане на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов за формиране на дисциплинарно произвеждане против Гешев. Тогава пленумът на Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа настояването, като постанови, че правосъдният министър няма пълномощия да внася предложение за дисциплинарно произвеждане против основния прокурор. Това решение на болшинството стана мотив Янаки Стоилов да заведе дело по оспорването му пред Върховния административен съд, както и да сезира Конституционния съд с запитване за пълномощията на правосъдния министър в тази догадка. Делото пред Конституционен съд още е висящо, а в това време сегашният длъжностен правосъден министър Демерджиев на няколко пъти съобщи, че чака решението на Конституционен съд, с цел да сезира отначало Висш съдебен съвет с искане за дисциплинарно наказване на Гешев.

Сега обаче Демерджиев е подхванал друга тактичност, като е сезирал прокурорската гилдия за нарушаване на Гешев и Цветанова в качеството им на прокурори.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР