Правосъдният министър Данаил Кирилов (вляво) се срещна с временно управляващия

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов (вляво) се срещна с временно управляващия
Коментари Харесай

Вечерни новини: Българските власти най-накрая приеха австралийския посланик по казуса "Полфрийман", пенсиите ще пораснат с 6.6% догодина

Правосъдният министър Данаил Кирилов (вляво) се срещна с краткотрайно ръководещия посолството на Австралия в Атина Н. Пр. Джон Филп

[Министерство на правосъдието] Вторник се оказа ден без отчетливи събития, даже без станалите всекидневие през последната седмица митинги против съда във връзка на проблема с Джок Полфрийман. Темата за предварителното освобождение на наказания за ликвидиране обаче въпреки всичко продължи да създава вести.

Министерството на правораздаването срамежливо заяви, че правосъдният министър Данаил Кирилов се е срещнал с краткотрайно ръководещия посолството на Австралия в Атина Н. Пр. Джон Филп, който бил споделил във връзка на проблема " Полфрийман ", че " има вяра в независимостта на българския съд ". Дипломатът се е видял още и с основния прокурор Сотир Цацаров, който още един път е обяснил мнението си, че решението за освобождение на австралиеца е взето от противозаконен правосъден състав.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Единственият различен източник на политически вести през днешния ден се оказа изявлението на премиера Бойко Борисов за bTV, който взе отношение по целия конспект от тематики на деня - суматохата с отнемането на деца в Сливен, Ямбол и някои други градове, новоучредената партия на Слави Трифонов, изборите, партийните дотации и така нататък

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

След суматохата в Сливен и Ямбол: институциите в акция да успокояват, че няма да лишават деца

След вчерашната всеобща суматоха в Сливен, Ямбол и някои други градове, където родители прибираха децата си от учебно заведение поради страхове, че ще бъдат наложително отнети от страната, през днешния ден институциите се активизираха да коментират, че става дума за подправени вести . Държавата няма нито планове, нито пък потенциал да лишава деца от родителите им - такива пояснения дадоха от Агенцията за протекция на детето, както и министрите на образованието и на обществените действия, a министър председателят Борисов квалифицира сливенския случай като " различен тип костинбродска спекулация ". Масовата суматоха, че страната планува да лишава деца " по модела на Норвегия ", се популяризира от месеци, подклаждана от организации, защитаващи " обичайните фамилни полезности " , а през днешния ден просветителният министър съобщи, че в Сливен тя е ескалирала след клипове, показващи сякаш лишаване на деца, които били популяризирани измежду ромски фамилии от " тролове " и пастори в ромския квартал на града.

Цацаров не вижда причина да желае закриване на БХК

Главният прокурор Цацаров е оценил като безпочвен сигнала на Вътрешна македонска революционна организация и настояването им за закриване на Българския хелзинкски комитет поради противодържавна активност. Твърдението, че БХК оказва напън върху съда, като провежда безвъзмездни обучителни семинари за магистрати или посредством процесуална отбрана на лица в съда, в действителност не съдържа никакви данни за активност в нарушаване на конституцията и закона , се споделя в мнението на Цацаров, оповестено през днешния ден. Според него, в случай че Вътрешна македонска революционна организация фактически държат на тезата си, че БХК нарушават конституцията и закона, те имат право сами да сезират съда с искане за закриване и да си го стимулират.

6.6% ще е нарастването на пенсиите следващата година, сочат сметките на кабинета

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година ще е с 6.6% , заяви пред общественият министър Бисер Петков, като се базира на предварителните калкулации на държавното управление. По принцип годишната актуализация на пенсиите се пресмята въз основа на растежа на осигурителния приход и инфлацията, както и плановете за бюджета. През тази година всички пенсии бяха нараснали с 5.7%.

Сайтът на Национална агенция за приходите беше за малко със усложнен достъп поради замяна на хардуера

От понеделник уеб сайтът на Националната организация за приходите (НАП) е със усложнен достъп и не работят всичките му функционалности. От там обясниха, че в понеделник е имало проблем с електронните услуги на организацията, а във вторник е осъществявана замяна на част от хардуера за предпазване на данни. В късния следобяд на вторник уеб сайтът към този момент работи.

Тръмп смени позицията си за турската интервенция в Сирия на 180 градуса за няколко часа

След като първо реши да изтегли американските сили от североизточните елементи на Сирия и по този начин даде " зелена светлина " за турска офанзива по кюрдските бойци на границата, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп нощес направи 180-градусов завой в позицията си и заплаши " да унищожи стопанската система на Турция " , в случай че страната премине избрани граници в Сирия. Причината е, че първичното му решение бе подложено на критика даже от републиканските му съдружници . Кюрдските сили бяха основен сътрудник на Съединени американски щати в битката против джихадистите от ИДИЛ, само че Анкара счита " Отрядите за отбрана на народа " на сирийските кюрди за отклонение на Кюрдската работническа празненство (ПКК), която е неразрешена в Турция и е оповестена за терористична организация.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" То може да има и " няма такова предаване ". Човешката нелепост е безкрайна... Всеки може да си кръсти партията както желае. Няма такава страна - всяка вечер в най-гледаното време да си промотираш без пари партията, без никой да ти задава въпроси. Години наред си седиш и си приказваш единствено от твое име. Къде има такава страна? "

Премиерът Бойко Борисов във връзка партията на Слави Трифонов, която се споделя " Няма такава страна ", пред bTV тази заран

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре, сряда, се чака Еврогрупата (министрите на финансите на страните, приели еврото) да разиска заключителните елементи от бъдещия бюджет на еврозоната . Той е значим за България, защото даже в интервала преди приемане на европейската валута страната също ще може да се възползва от него. От общия бюджет на Европейски Съюз за Бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност са планувани 25 милиарда евро, от които 7 милиарда могат да се употребяват от страните отвън еврозоната.

Също в сряда посланиците на страните членки ще обсъдят в Брюксел за следващ път дали Северна Македония и Албания да стартират договаряния за участие . Засега техните кандидатури са блокирани от Франция, Дания и Холандия, само че в плана за умозаключение на срещата на водачите на 27-те на 17-18 октомври финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз е записало, че Скопие и Тирана ще бъдат поканени. Поканата обаче може да отпадне, в случай че продължава опозицията на трите страни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първа клиника за подвластни от видео игри деца отваря в Англия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР