Правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че ще си подаде оставката

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че ще си подаде оставката
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Ще подам оставка при лош резултат от доклада на ЕК

Правосъдният министър Данаил Кирилов удостовери, че ще си подаде оставката при отрицателен резултат в последния отчет на комисията “Юнкер “ за България.

" Поддържам си заявката, по този начин, както съм го направил пред еврокомисаря Вера Йоурова. По този въпрос не можете да имате съмнения, (трябва) да сте изцяло спокойни, да сте сигурни в този факт. Чакаме да забележим какво ще стане ", разяснява Кирилов пред Mediapool.

В средата на юни, по време на среща с еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова, правосъдният министър даде неочакван обет: " Ако не отпадне мониторингът, ще показва оставката си като министър на правораздаването ". Тогава Кирилов сподели, че получил увещание от Йоурова по какъв начин България " има доста сериозен прогрес и има късмет " за отпадане на мониторинга. Тя обаче се съмнявала дали това може да се случи до края на мандата на комисията " Юнкер " поради дребното оставащо време.

Мандатът на актуалната Европейска комисия изтича на 31 октомври и упованията са до тогава тя да излезе с отчети за напредъка на България и Румъния в битката с корупцията и върховенството на закона. Това, което може да направи Европейската комисия, е да предложи снемане на наблюдението върху двете страни, само че не може да го отстрани сама.

Механизмът за съдействие и инспекция е част от договорите за присъединение на двете балкански страни към Европейски Съюз и може да падне единствено със глобата на Европейския съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР