Правосъдната министърка Надежда Йорданова е поканена да се яви утре

...
Правосъдната министърка Надежда Йорданова е поканена да се яви утре
Коментари Харесай

Цацаров привика министър Йорданова заради Гешев

Правосъдната министърка Надежда Йорданова е поканена да се яви на следващия ден в антикорупционната комисия КПКОНПИ поради инспекцията, стартирана от комисията против основния прокурор Иван Гешев. Това заяви КПКОНПИ през днешния ден.

Комисията, която до 1 март ще се управлява от Сотир Цацаров, на 31 януари се самосезира по изказвания на Йорданова, че при нея са постъпили доста сигнали за нарушавания на Гешев. КПКОНПИ тогава изиска копия от сигналите против основния прокурор. Те обаче досега не са изпратени от Министерството на правораздаването, твърди КПКОНПИ. Затова " до министър Йорданова е изпратена покана за явяване на следващия ден за изясняване на обстоятелствата по направените от нея изказвания в медиите ".

Денят, в който Цацаров кани Йорданова, е доста забавен. Утре Конституционният съд ще се произнесе по въпроса може ли правосъдният министър да желае от Висшия правосъден съвет предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. Очаква се отговорът да е " да ", а незабавно по-късно Йорданова да внесе и такова искане против Гешев, показва " Сега ".

КПКОНПИ няма пълномощия да приканва, по тази причина и праща " покана " на министърката. Ако тя не се отзове, не би трябвало да има и последици за нея.

" Министерство на правосъдието ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обсега на настояванията, които се насочат. Разбира се, Министерството на правораздаването ще даде всички материали, които са разполагаем, според законовите пълномощия. Учудващо е, че чак в този момент постъпва това искане, като тези причини и сигнали в последните месеци и години са доста. Тези въпроси са в публичното пространство от много време. Очакваме тълкуванието на Конституционния съд на 8 февруари за предварително преустановяване мандата на основния прокурор. Внезапният интерес към осъществяването на инспекции, надяваме се, има доброжелателен темперамент ", оповестиха от министерството незабавно откакто КПКОНПИ се самосезира на 31 януари.

Не е известно за какво до момента КПКОНПИ не се е самосезирала, защото и служебният правосъден министър Иван Демерджиев говореше, че в министерството постъпват сигнали против Гешев, които непрестанно набъбват. И преди този момент нееднократно е имало изявления, в които се сочат нарушавания на основния прокурор. По тематиката Бойко Рашков, още като длъжностен министър даже сезира прокуратурата, само че тя отхвърли да образува следствие против Гешев.

Антикорупционният закон споделя, че " лице, което в избраните периоди не окаже подпомагане или не показа поисканите от КПКОНПИ сведения и документи, в това число в електронен тип, се санкционира с санкция от 200 до 1000 лева ", а " на юридическо лице, което в избраните периоди не даде поисканите от Комисията информация и документи в избраните периоди, се постанова имуществена глоба от 1000 до 5000 лева ".

Комисията може да желае „ подпомагане, сведения и документи, в това число в електронен тип, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и правосъдни реализатори, както и от други физически и юридически лица “ и те са длъжни да дават сведенията в период до един месец от поискването им като се изключи тези, които се дават по специфичен ред.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР