Правосъдие за всеки прекратява споразумението си с ПП-ДБ заради отстъпление

...
Правосъдие за всеки прекратява споразумението си с ПП-ДБ заради отстъпление
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки къса с ПП-ДБ

" Правосъдие за всеки " приключва съглашението си с ПП-ДБ поради оттегляне от уговорките за смяна в Конституцията, оповестиха от организацията. 

Председателят на гражданската самодейност Владислав Величков остро подлага на критика импортирания общ план на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Според него на процедура пълномощията на основния прокурор се усилват, а вместо да се понижи мандатът му от 7 години, в този момент се дава опция за два следващи мандата за общо 10 години:

" Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние изрично ще се противопоставим, тъй като 8 години водим битка не с цел да получим втори исторически компромис или поредна реплика ". 

" Може да предложим, че те са писани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, най евентуално от Десислава Атанасова, тъй като за текста, че той би трябвало да управлява прокурорския съвет, непосредствено ни беше казано, че е писан от Десислава Атанасова. Имаме възприятието, че четем плана на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ ", споделя Величков на брифинг в Българска телеграфна агенция. 

По думите му в " Правосъдие за всеки " схващат, че са нужни най-малко 160 гласа за конституционната смяна, само че не трябва да се вършат " неприемливи взаимни отстъпки оттатък границата за смисъла на тези промени ".

" Ако останат тези текстове, по-добре да не се прави нищо, тъй като отваряйки конституцията в този момент, ще я затворят за идващите 10 години. И ще стане по този начин, че нещо се е трансформирало, с цел да си остане отново същото ", счита той, представен от " Дневник ". 

Заради това, а и поради обстоятелството, че от " Продължаваме промяната - Демократична България " не са съгласували измененията в законопроекта с организацията, от " Правосъдие за всеки " обявиха, че от тук нататък смятат, че повече нямат съглашение с обединението.

" Ние към този момент не сме сътрудници на нито една политическа партия. От тук нататък представляваме себе си и жителите и ще играем ролята на коректив и ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят правосъдната промяна с реплика на опазване на статуквото ", съобщи Величков.

Адвокат Емил Георгиев очерта и други разлики с първичния вид на план на " Продължаваме Промяната - Демократична България " и импортирания подобен, които " Правосъдие за всеки " не утвърждава. Това са:

отпадането на член 120, който дава опция за обжалване на административните актове
изключването на министъра на правораздаването от съвета на прокурорите
въвеждането на опция за втори мандат за ръководителите на висшите съдилища и прокуратурата.

От гражданската самодейност заявиха подготвеност да се включат в публичното разискване на текстовете като обявиха, че даже ще провеждат конференция по тематиката, на която ще поканят водачите на обединенията, подписали се под плана. Обявиха и подготвеност за митинги преди второто четене на текстовете, в случай че текстовете останат такива, каквито са сега.
ТЕМА преди 4 дни 2130 преди 6 дни 2152 преди 6 дни 4531
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР