Правнук на славния поп Сава Катрафилов разказа как дедите ни

...
Правнук на славния поп Сава Катрафилов разказа как дедите ни
Коментари Харесай

Рибата в морето край Несебър изчезна, на турнир по подводни спортове състезателите доста се озорили

Правнук на славния поп Сава Катрафилов описа по какъв начин дедите ни се криели от слънцето на пясъка с тенти от колове за домати и чаршафи

За страдание рибата в Черно море съвсем изчезна, а преди два дни имахме шампионат и състезателите се наложи да положат доста старания, с цел да е задоволителен улова им. Това сподели пред Българска национална телевизия правнук на славния поп Сава Катрафилов – Атанас. 

Той бе показан като дълготраен ръководител на федерацията по подводни спортове.

Атанас Катрафилов е потомък на народен воин в битката за свободата на България, който е бил част от Ботевата чета и е съдействал за развиването на Бургас, където е бил един от първите учители дружно със Стоян Шивачев. Поп Сава Катрафилов умира с развято в ръка знаме в сражението при Милин камък, а неговия правнук е измежду именитите гмурци. 

„ В моето детство на северния бряг в Несебър сме намирали монети, които са сечени в града. Те са от така наречен месембрийки “, споделя Атанас Катрафилов. 

„ Имаме два клуба в Несебър за подводни спортове. Единият е Месембрия, а другият – Несебър “, прецизира той.

„ В надпреварата по подводни спортове момчетата трябваше да се гмурнат на дълбочина от 10 до 20 метра петдесет пъти без кислородни бутилки. Те са единствено с шнорхел, маска, плавници, неопрен “, споделя потомъкът на Сава Катрафилов. 

„ За 3 минути малко неща може да се видят, сподели той, откакто водещият го пита дали може да се видят руини от старинни здания “, прибавя той.

„ Несебър е неповторим град. Живея на 50 метра от остарялата митрополия, която е от 4-5 век и е едно от най-атрактивните места в града “, споделя Атанас Катрафилов. 

„ Несебър е съществувал от 6 век преди Христа. Основан е от траките и след това е превзет от византийците. През 812 година хан Крум завладява Несебър “, прибавя той.

„ Преди хората идваха с колчета за домати и си слагаха чаршаф, с цел да се пазят от слънцето, а в този момент са разпънати чадъри и шезлонги на цена от 8 лв.. Имаше наоколо на дамата дюна чешма и хората си слагаха там дините и пъпешите, с цел да се изстудяват “, сподели още дълготраен ръководител на федерацията по подводни спортове.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР