Правната комисия в парламента прие предложения за промени в Закона

...
Правната комисия в парламента прие предложения за промени в Закона
Коментари Харесай

Интимната връзка влиза в Закона за домашното насилие, решиха депутатите в Правна комисия

Правната комисия в Народното събрание одобри оферти за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Промените са препоръчани от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от Движение за права и свободи и група народни представители. Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, написа в законопроекта. 

 

В поддръжка на измененията гласоподаваха 12 депутати, шестима се въздържаха.

 

През 2021 година четирима мъже и четири дами са умряли при принуждение от интимния сътрудник, сподели Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Когато сътрудниците имат интимна връзка, жертвата би трябвало да може да получи протекция, а насилникът да мине през стратегии за преодоляване на експанзията, сподели тя. Йорданова уточни, че в този момент препоръчаните промени в закона имат потребност от усъвършенстване. Да не търсим страшилище там, където няма, прикани тя. 

 

Правосъдният министър Атанас Славов сподели, че ведомството поддържа препоръчаните промени. 

 

Част от мненията, изразени на съвещанието на комисията, са, че понятието " интимната връзка " може да бъде добавено към текста за фактическото общуване.  

 

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ посочи, че се е срещнал с разнообразни мнения, съгласно които тази формулировка няма да опази жертвите на принуждение. Според него не е ясно какво тъкмо е " релативно дълготраен съюз ", както е записано в законопроекта. 

 

Започнахме спор, на който да уточним по какъв начин да уточняваме по кое време има принуждение сред интимни сътрудници, разяснява Петър Кьосев от ПП-ДБ. 

 

Изправени сме пред сериозен проблем за интимната връзка. Той тлее от дълго време и е видян като проблем от съдиите, сподели Мими Фурнаджиева, заместител на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) и началник на Гражданската гилдия. Според нея в обсега на закона не влизат изключително уязвими лица. Не са дадени благоприятни условия за протекция на хора в бежански центрове, в домове, съквартиранти. 

 

Марияна Евтимова от фондация " Пулс " счита, че е добре да остане терминът " интимна връзка ". Тя цитира скорошно решение на Европейския съд по правата на индивида по дело против България на 16-годишно момиче, жертва на психическо принуждение. В него съдът подлага на критика неналичието на термина " интимна връзка ".

 

Адвокат Анели Чобанова сподели, че законът би трябвало да е явен. Тя предложи психолог да даде мнение какъв брой измерения и проявления има интимната връзка. Не е ясно и по какъв начин ще бъде доказвана интимността в съда, уточни тя.

 

По-рано днес депутатите гласоподаваха промени в Наказателния кодекс, с които завишиха наказванията при лека и междинна телесна щета. 

 

Правната комисия на Народното събрание заседава изключително днес заради измененията в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР