Правната комисия в парламента прие почти без никакъв дебат на

...
Правната комисия в парламента прие почти без никакъв дебат на
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС пуснаха механизма за разследване на главния прокурор, но удариха съдийската независимост

Правната комисия в Народното събрание одобри съвсем без никакъв спор на второ четене измененията, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. Това стана с гласовете на " Продължаваме промяната - Демократична България ", както и на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които до неотдавна твърдяха, че сходен механизъм би бил противоконституционен.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия бяха " срещу " и " въздържал се " по други основни оферти, свързани с въвеждането на повече надзор върху значими прокурорски решения на досъдебната фаза. Ключов текст от плана на Министерски съвет, който не мина с помощта на гласовете " въздържал се " на ГЕРБ и Движение за права и свободи, беше този предусещащ така наречен " двойно болшинство " в Пленума на съвета, с което да се избират и освобождават ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

" Стана дребна каша стана с това второ гласоподаване ", заключи съвсем в края на траялото близо четири часа съвещание някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова. Тя прикани сътрудниците й да премислят позицията си, " с която орязахте огромна част съдийското самоуправление. Това е сериозен удар върху съдийската самостоятелност в България ", изясни още Йорданова след края на гласуването.

 Иван Гешев даде знак, че евентуално ще нападна в Конституционния съд измененията, уреждащи въвеждането на механизъм за надзор на фигурарата
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев даде знак, че евентуално ще нападна в Конституционния съд измененията, уреждащи въвеждането на механизъм за надзор на фигурарата

По предложение на ГЕРБ беше признато, че измененията, свързани с механизма за следствие на основния прокурор, да влязат в действие незабавно. Промените са част от проекта за възобновяване и резистентност, а планът е един от тези част от така наречен джентълменско съглашение сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Проектът на планува сигналите против основния прокуро или негов заместител да се изпращат на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд, след което той ще взема решение по кои от тях да стартира следствие. От лист на наказателни съдии с сан на висши на инцидентен принцип ще се тегли съдията, който ще стане прокурор по следствието на основния прокурор. На тази позиция няма да може да бъде повече от две години, а в случай че следствието продължи по-дълго, ще бъде назначен различен.

Промените в Закона за правосъдната власт, признати с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи плануват отпадане на условието ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се назначават и освобождават единствено с решения на Пленума на правосъдния съвет, взето с болшинство от представители на съдийската квота.

Изменението беше гласувано дружно с намаляването на минималния брой гласове, нужни за назначение и освобождение на така наречен трима огромни в правосъдната власт - основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища. В момента нужният брой е 17, само че след приемане на измененията в двата закона към този момент ще са нужни единствено 13 гласа. Това значи, че в случай че депутатите дефинитивно отстранен в пленарната зала условието ръководителите на двете висши съдилища да се избират и освобождават с болшинство от съдии, избирани за членове на правосъдния съвет директно от съдии, то прокурорската гилдия, в която има 11 души и двама членове на съвета, излъчени от Народното събрание, ще са задоволителни да вземат основни решения в двете висши съдилища.
Идеята за намаляването от 17 на 13 гласа за взимане на решения във Висш съдебен съвет бе съпроводено в плана на екипа на служебния министър Крум Зарков с условие при назначение и освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да има така наречен двойно болшинство на съдии определени от съдии, за разлика от процедурата за основния прокурор.
Предложението беше отхвърлено с претекст, че Конституцията е приравнила трите висши длъжности (според Радомир Чолаков от ГЕРБ) и че без смяна на главния закон било безсмислено да се прави такава корекция (според Хамид Хамид от ДПС).
" Така се задълбочава порочната скица на приравняването на съда и прокуратурата и надлежно на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, против което неведнъж е реагирала и Венецианската комисия ", съобщи пред " Дневник " депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Атанас Славов.

Съдията Красимир Мазгалов, представляващ Съюза на съдиите в България, и Ина Лулчева, представител на Висшия адвокатски съвет, разясниха, че без болшинство от съдии за избор и освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд на процедура се ликвидира съдийската самостоятелност.
" В Съдийската гилдия членовете, избирани от съдиите, все по този начин ще са малцинство - 6 от 25, само че в това време Народното събрание няма да има опция да избира съдии в парламентарните квоти на Висш съдебен съвет. И това се случва макар интернационалните стандарти за преобладаващото присъединяване на съдиите в органите, които ги управляват ", разяснява още арбитър Мирослава Тодорова в пост във Facebook.
.
Неслучайно по време на дебата служебния министър Крум Зарков акцентира смисъла на двойното болшинство, което става извънредно значимо при свалянето на 13 гласа на изискваното болшинство на пленума за взимане на решенията.

Срещу поправката възрази и заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев. Той настоя пред депутатите да не приравняват по този метод ръководителите на висшите съдилища с основния прокурор, тъй като това ще накърни съдийската самостоятелност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР