Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта

...
Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи и на второ четене закона "Пеевски" за КТБ

Правната комисия в Народното събрание поддържа и на второ четене законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи за промени в Закона за банковата неплатежоспособност. Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха " за " текстовете, а тези от Българска социалистическа партия и Обединени патриоти се въздържаха.

От вносителите на плана на съвещанието присъстваше единствено Хамид, който е член на комисията. Повече за препоръчаните промени четете тук.

Приемането на плана мина без съществени диспути. Като и присъстващите бяха малко - по двама от Българска социалистическа партия и " Патриотите ", Хамид Хамид от Движение за права и свободи и шестима от ГЕРБ. Всички те обаче гласоподаваха и вместо съпартийците си.

На разискването присъставаха и трима от синдиците на банкрутиралата КТБ. Те обявиха, че поддържат законопроекта, тъй като измененията щели да им оказват помощ за събирането на отпуснатите от КТБ пари. След съвещанието те отхвърлиха всевъзможен коментар пред публицисти.

Макар и дребното изявления бяха провокирани при последните текстове на законопроекта, които се отнасят за КТБ. Тогава депутатът от левицата Явор Божанков попита дали те не нарушават Закона за нормативните актове (ЗНА), защото наредбите не са общи, а за съответна банка.

Освен това се планува назад деяние на нормите. Отговориха му ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и един от вносителите на плана - Хамид. Кирилов сподели, че текстовете са съответно за КТБ, тъй като и това е първият банков банкрут, откогато работи Законът за банковата неплатежоспособност. Според Хамид Закон за нормативните актове не не разрешава закони за съответни мотиви и даде за образец Закона за Българска телеграфна агенция. Християн Митев от Обединени патриоти обаче го помоли да не съпоставя частна банка с обществена институция, след което Хамид сподели, че отдръпва образеца си.

При разискването на текстовете за КТБ, Хамид съобщи, че се тормози от плануваното назад деяние на нормите, от неналичието на повече мнения по плана и подробна оценка за влияние върху законодателството. Кирилов му съобщи, че тези опасения са били разисквани на първо четене на закона и това не бе обсъждано през днешния ден.

Синдиците на КТБ прибавиха и нови варианти за повреждане на покупко-продажби с дялове и за задържане на обезпечения, които ще важат от 20 юни 2014 година, т.е. със задна дата.

Идея за увеличение на пълномощията на синдиците на КТБ пристигна от тях самите и подкрепена от депутатите. Те желаеха добавка към текста: " Извършените от квесторите, краткотрайните и непрекъснатите синдици на " Корпоративна комерсиална банка " АД - в неплатежоспособност, в интервала от слагането й под специфичен контрол досега на започване осребряване имуществото на банката, заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в интерес на банката обезпечения, са оскъдни ". Според синдиците в случай че смяната бъде призната в този тип всички ипотеки в този интервал ще бъде недействителни и те желаеха да се прибави " като се изключи случаите, в които вземането на банката е погасено напълно посредством парични заплащане ".

" Вие събирате и отговаряте, ние оказваме помощ ", съобщи Хамид след предлагането им, което стана част от законопроекта.

Синдиците на КТБ желаеха редакцията и на различен текст в плана, който ясно да им даде опция да нападат покупко-продажби, с които са трансферирани активи от банката на няколко пъти.

" Отивайте да събирате ", изпрати синдиците Хамид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР