Правната комисия в парламента одобри на първо четене изменение в

...
Правната комисия в парламента одобри на първо четене изменение в
Коментари Харесай

БСП видяха възможност за злоупотреби в ремонтирането на пограничната ограда без търгове

Правната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене изменение в Закона за публичните поръчки, съгласно което ремонт и поддръжка на оградата по границата с Турция ще се реализират без търг - посредством директно договаряне, с фирмите-изпълнители. Предложението не бе подкрепено от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - 7 гласа, а един народен представител от " Воля " се въздържа. Гласовете в поддръжка на вносителите обаче бяха задоволителни - 9 гласа.

Изменението в закона бе препоръчано тази седмица от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Христиан Митев (Обединени патриоти) и скоростно влезе в дневния ред на депутатите. То съдържа една корекция на член 13, алинея 1, т. 18 от Закона за публичните поръчки, където след думата създаване се прибавя и " поддръжка ". В претекстовете на законопроекта е записано, че ремонтите, които се постановат заради щета на оградата от извършители, заради естествени стихии или по други аргументи, би трябвало да бъдат осъществявани оптимално бързо, с цел да не се покачват рисковете за националната сигурност и да се противодейства съответно на противозаконната миграция.

Преди време и построяването на оградата също мина с директно договаряне и породи доста подозрения по какъв начин са избирани компаниите.
Това бяха и главните терзания на депутатите от левицата. На съвещанието на комисията бяха поканени зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и тримата регионални шефове - на Бургас, Ямбол и Хасково, които дават отговор за " инженерното оборудване от възпрепятстващ вид " - както ръководещите назовават оградата. Народните представители от Българска социалистическа партия ги попитаха дали тази смяна няма да отвори врата към злоупотреби и се поинтересуваха дали задачата на поддръжката, за която се желае облекчена процедура, не е да се прикрият дефекти при строенето на оградата.

Пред " Дневник " регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков изясни, че откогато е издигната оградата, тя не е поддържана, нито ремонтирана. Причината е, че за това няма пари. На въпроса не е ли по-важно държавното управление да отпусне средства за задачата, в сравнение с да се урежда облекчена процедура за разходването на средствата и сключването на контракти, той изясни, че и двата въпроса са значими.

По думите му пари въпреки всичко имало планувани, само че регионалните шефовете се опитвали и да облекчат процедурата по поддръжка на оградата. В персонално качество за него било по-добре това да минава пред Закона за публични поръчки и да се афишират търгове, тъй като с директно договаряне медиите го упрекват повече за обвързаности с определените от него компании. Според Чолаков няма компания - даже да е от Нова Зенландия, с която да подписа контракт, и по-късно да не излезе информация за уреденост на избора.

Иначе пред депутатите тримата регионални шефове обявиха, че оградата се нуждае от поддръжка - канавки, водостоци, паднали дървета, обрасла трева и така нататък Дори сега имало срутване на насип върху самия път. Тези действия не влизат в гаранционната поддръжка и би трябвало да се реализира от трите области. По тази причина имат потребност от по-бърза процедура по желание на компании, които да правят поддръжката.

Зам.-министърът Красимир Ципов изясни, че след провали по оградата поради естествени стихии се постановат спомагателните старания на гранична полиция, което може да ѝ се спести.

Филип Попов от Българска социалистическа партия попита, въпреки да става дума за непредвидени ненапълно провали по оборудването - дали някой от регионалните шефове е изчислявал за какви пари на година става дума. Вълчо Чолаков изясни, че прогнозната стойност, която той е определил на база минали провали и догатки какво може да се случи, е 500 хиляди лева с Данък добавена стойност. По думите му без значение коя партия е била на власт, никое държавно управление не е заплащало за поддръжка на оградата.

Ципов изясни, че при форсмажорни условия - бедствия, повреди, произшествия, регионалните шефове би трябвало да поправят вредите по оградата, а по-късно комисия взема решение дали и какъв брой пари да възвърне от авансово плануваните за тази активност - по Закона за отбрана от бедствия.

Филип Попов попита още регионалните шефове дали са мислили на кои компании биха упълномощили поддръжката на оградата. Чолаков му изясни, че той би я упълномощил на една от компаниите, с които към този момент е работил по създаване на оборудването, тъй като " към този момент ѝ е взел страха, след многото инспекции в процеса на работа ".

Областният шеф на Ямбол Димитър Иванов съобщи, че още не е мислил за компании. А този на Хасково - Станислав Дечев, изясни, че пътят в Хасково е по-далеч от оградата и той може да отдели време и да избере компания съгласно предлаганата цена.

Иначе и регионалните шефове, и вносителите на законопроекта обясниха, че не може да се стигне до прекалено разходване на средства - тъй като има закрепен бюджет и непрекъснати инспекции. Идеята е да се даде опция за експедитивност в процеса по поддръжка на оборудването. Областните шефове увериха, че при градежа на оградата не са подменяни материали, нито задачи, всичко е осъществявано от компании със сертифицирани артикули и всичко е било авансово заложено - дебелена на оградата и други Те са правили и периодически инспекции.

" Капитал " писа, че законопроектът ще се отрази позитивно върху проблемите на Министерство на вътрешните работи поради забавените планове за ремонтни и други действия по оградата на границата, обжалвани пред съда поради недостатъци в публичните поръчки.

Днес пък стана известно, че прокуратурата проверява градежа на оградата по границата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР