Правната комисия в парламента обсъжда на второ четене промените в

...
Правната комисия в парламента обсъжда на второ четене промените в
Коментари Харесай

Изборният кодекс: Правната комисия заседава за правилата за следващия вот

Правната комисия в Народното събрание разисква на второ четене измененията в изборното законодателство, препоръчани от ръководителя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от " ИТН ".

Видеонаблюдение ще има при броенето на вота - това решеха депутатите.

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души. Те ще се оферират от парламентарно-представените партии и обединения и ще се назначават с декрет на президента след обществени съвещания и процедура, избрани от президента.

Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия за дейна регистрация. Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! " съобщи, че ще продължи дебата за описите в пленарна зала.

" Ние предлагаме дейна регистрация, която да щади гласоподавателя. С този способ ще може по-лесно да се провежда и гласоподаване по пощата. Така ще се реши феномена " мъртви души ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

" България има рецензии поради дописването в изборния ден в описите. Това, което се предлага, ще разреши дописаните в описите в изборния ден да са в пъти повече ", сподели ръководителят на Народно събрание Ива Митева.

" Ние започваме да ремонтираме къщата откъм покрива ", сподели депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Радомир Чолаков.

Ремонтът на кодекса като ремонта на къщурка разгорещи депутатите. Спорът - промени единствено за парламентарни избори или като цяло би трябвало да се вършат в този момент.

Видеонаблюдение в края на изборния ден ще има. ЦИК ще дефинира разпоредбите.

" Предлагаме централизирано наблюдаване. Това ще реши въпроса - каква ще е доказателствената стойност пред съда. Хубаво е вашето решение на " ИТН " и покровителите да снимат, само че каква ще бъде доказателствената стойност ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

" Не съм сигурен, че е допустимо да се провежда видеонаблюдение във всяка секция ", сподели Радостин Василев - Има Такъв Народ, ръководител на правната комисия.

" Все отново става въпрос за отбрана на персоналните данни ", сподели Николина Ангелкова от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" Целта на ГЕРБ е да се тупка топката по този начин, че да няма видеозаснемане. Това е юридически трик на ГЕРБ. Видеозаснемането на покровители е да има почтеност и бистрота ", сподели Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Да уточним - ГЕРБ не е срещу видеонаблюдението ", сподели Николина Ангелкова, народен представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души - взеха решение депутатите. Те ще се оферират от парламентарно-представените партии и обединения.

" Ние да даваме всички пълномощия в година на избори на президента ", сподели Дани Каназирева - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" ЦИК позволи доста неточности. Смятам, че сме длъжни да създадем тази корекция и смяна ", сподели Ива Митева.

" Това е едно революционна законодателство за през днешния ден ", сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" Състава на ЦИК би трябвало да отразява настоящата политическа обстановка. Добавянето на членове и не изваждането на членове, препоръчани от неактуални партии ще набъбне до 30-40 индивида. Затова дано има актуализация на ЦИК ", сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Решението е професионализацията на този орган. Ние сме за професионализацията на ЦИК и отделянето й от партиите ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

В последна сметка комисията ще се назначава с декрет на президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР