Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене промени

...
Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене промени
Коментари Харесай

Гешев пред правната комисия: Не ме е страх. Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти

Правната комисия в Народното събрание разисква на второ четене промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкарва нов механизъм за следствие на основния прокурор.

 

С признатите на първо четене промени се планува въвеждането на длъжността проверяващ прокурор, който да може да ревизира основния прокурор и неговите заместници.

 

Разследващият прокурор ще може да бъде углавен арбитър, който ще бъде краткотрайно преназначаван на тази служба. Предвидено е той да бъде избиран от лист от съдии, които авансово са дали единодушието си да влизат в ролята на проверяващ прокурор. Те би трябвало да дават отговор на няколко условия: най-малко 12 години стаж и най-малко 7 години опит с наказателни каузи.

 

Предлага се и решението за освобождение на основния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от Висш съдебен съвет.

 

На съвещанието за малко пристигна и основният прокурор Иван Гешев, който съобщи, че ще довърши мандата си и няма да взе участие в нещо, което обслужва " политическата мафия и което българските жители назовават политически отпадък, олигархия ".

 

" Това, което споделих, се случи. Мисля, че това е видно за всички. Това, което ще заявя от името на българската прокуратурата е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия метод, макар политическия напън в полза на народа и хората. Като основен прокурор ще довърша мандата и ще свърша това, за което аплайвах - а това е всички, които са направили закононарушение, да влязат в пандиза. Следващото, което ще кажа е, че не ме е боязън. Няма да разреша да бъда плашен. Не я е боязън магистратската общественост. Последното, което ще кажа, преди да си потегли е, че няма да вземам участие в нещо, което е авансово решено и което обслужва това, което дефинирах като политическа мафия и което българските жители назовават политически отпадък, олигархия. Няма да разреша пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България! ", сподели Гешев.

 

Заседанието се организира в зала " Изток " на Народното събрание, може да го наблюдавате на живо 

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР