Правната комисия прие предложението на НФСБ да се спират заплатите

...
Правната комисия прие предложението на НФСБ да се спират заплатите
Коментари Харесай

Правната комисия прие да се спират заплатите на депутати за необосновано отсъствие

Правната комисия одобри предлагането на НФСБ да се стопират заплатите на народни представители при дълготрайно голословно неявяване от пленарната зала.
 Напусналите Народно събрание депутати от Българска социалистическа партия със заплата от 70 вместо 4400 лв.  НФСБ предлага депутатите да не вземат заплата при голословни отсъствия
Според измененията в Правилника за организацията и активността на Народното събрание при безпричинно неявяване от 3 следващи или общо 5 пленарни съвещания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на главното му месечно заплащане, като въпреки всичко той ще резервира обществените и здравните си осигуровки. Пропорционално на броя на отсъствията ще се понижават и парите за представителни потребности. 

Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ, НФСБ и " Воля ", " срещу " гласоподаваха от Движение за права и свободи, а от Вътрешна македонска революционна организация се въздържаха. Промените обаче ще бъдат гласувани дефинитивно на утрешното пленарно съвещание. От съвещанието отсъстваха представителите на Българска социалистическа партия, които прекратиха парламентарната си работа като митинг против последните промени в Изборния кодекс.

Тяхното неявяване от Народното събрание бе и повода да бъдат импортирани измененията, защото съгласно ръководещите не е редно да не престават да взимат 1/3 от заплатата си, както е предвижда правилника на Народното събрание в момента.

От Движение за права и свободи оповестиха по-рано през днешния ден, че няма да поддържат предлагането.

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров-Ревизоро също отбрани Българска социалистическа партия, като съобщи, че няма съображение да ги санкционират. " Ние сами си пишем изискванията, обаче сме щастливи да ги напишем в ущърб на другата половина, на следващия ден ние ще сме съпротива ", обърна се към съдружните си сътрудници Ревизоро. " Дайте напряко да отнемем на всички опозиционни депутати заплатите ", приключи той, само че въпреки всичко гласоподава " въздържал се " от свое име и името на съпартиеца си Борис Ячев. 

Правната комисия също по този начин одобри парламентарните групи да имат право на 1 процедурен въпрос по точка в дневния ред на пленарното съвещание. Това значи, че депутатите от една парламентарна група ще имат право да оспорват метода на водене на съвещанието единствено един път на едно гласоподаване.

Причината за предлагането е, че от партиите постоянно злоупотребяват с опцията да задават процедурни въпроси. Депутатът от ДПС Хамид Хамид подлага на критика и тази смяна и я назова " крачка към тирания ", като обвини председателят и заместник-председателите на Народното събрание за неналичието на дисциплинираност в пленарната зала.

" Щом има подобен огромен брой злоупотреби, значи ръководителят не си прави работата. Няма потребност да отнемате право от боязън някой да не злоупотреби с това право ", добави той.

Според него измененията са " най-прекият път до предварителни избори ". " Смейте се. Ще ви стане доста смешно в скоро време ", обърна се той към ръководещите. 

След като чу рецензията от страна на Движение за права и свободи, ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов отдръпна първичното си предложение процедурните въпроси да бъдат лимитирани до 3 на гласоподаване, само че въпреки всичко предлагането на НФСБ бе прието с 5 гласа " за ", 2 " срещу " от Движение за права и свободи и 2 " въздържал се " от Вътрешна македонска революционна организация.

На гласоподаване бяха подложени и други оферти за поправяне разпоредбите за образуване на депутатските заплати, но всички те бяха отхвърлени. Сред тях е предложение, сходно на това на НФСБ за прекъсване депутатските заплати при голословно неявяване, импортирано от партия " Атака " през вчерашния ден.

Единодушно беше отхвърлено и предлагането на ГЕРБ при установено безпричинно неявяване от инспекция на кворума посредством поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка в размер на 750 лева от заплатата на депутата.

Предложението на Българска социалистическа партия депутатските заплати да бъдат замразени на 2967 лева също беше отхвърлено единомислещо.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи назова дейностите на Българска социалистическа партия " безочлив популизъм " - " вместо да си пазят предлагането, те се редят да си взимат командировъчни ", съобщи той. 

Сегашната месечна заплата на депутатите е в размер три междинни заплати в обществения бранш и се преизчислява на три месеца. Предложението на Вътрешна македонска революционна организация преизчисляването на депутатските заплати да става по швейцарски модел - т.е. годишно, също бе отхвърлено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР