Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за

...
Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Магистратски бонуси нажежиха страстите в правна комисия

Правната комисия одобри на първо четене промени в Закона за правосъдната власт със 17 гласа, срещу нямаше, а трима се въздържаха.

Измененията включват смяна на разпоредбите за командироване, както и спомагателните хонорари в познавач съда и прокуратурата.

С смяната ще могат да се командироват магистрати на свободна служба до заемането на мястото посредством конкурс за кадровата обезпеченост.

Предвижда се магистратите в профилираните съд и прокуратура да получават в допълнение заплащане на всяко тримесечие, в размер избран от колегиите във Висш съдебен съвет, само че не повече от 6 съществени месечни хонорари.

Най-големи диспути провокира предлагането за в допълнение заплащане на магистратите в Специализираните съд и прокуратура.

Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд съобщи, че съгласно изследване 90% от всички законопроекти са импортирани от народни представители. Така се заобикаля публичното разискване и отговор на въпроса кой носи отговорност.

Той уточни като такива промените на Административнопроцесуален кодекс, законът за концесиите. По думите му се внасят противоречиви законови промени, които след това се отхвърлят

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че не би трябвало да се влиза в такова съревнование кой какъв брой закони прави. Депутатите имат своята самодейност, Министерски съвет - също.

Лозан Панов изрази противоречие и с бонусното заплащане, което ще получават магистратите в Специализираните съд и прокуратура.

" Подобно стимулиране не е планувано за никой различен орган от съд или прокуратура, без значение от тяхното натоварване ", добави той.

Становището на Върховен касационен съд е, че бонусите в профилираните съд и прокуратура ще конфронтират магистратите в системата.

На което пък Данаил Кирилов означи, че в случай че някой го тормози глагола " получава " могат да го променят на " може да получава ".

Явор Нотев предложи да се запише в закона, че ще се получава наложителен
бонус.

И представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев съобщи, че се създавало усещане за някакви огромни
бонуси и изиска прецизиране в тази посока, с цел да не се основава напрежение.

От прокуратурата оповестиха, че законопроектът дава отговор на потребностите и командироването се признава като безспорна нужда. Относно спомагателното материално стимулиране беше маркирано, че една от рекомендациите след разбора на функционалността на прокуратурата планува спомагателни тласъци на магистратите, изключително тези които се занимават с каузи, свързани с корупция. От прокуратурата разтълкуваха противоречивите хонорари като давани за резултат.

Лозан Панов означи, че в случай че парите на магистратите се дават за резултат, би трябвало да се каже какво е резултат.

Според арбитър Павлина Панова-заместник- ръководител на Върховен касационен съд резултат може да са 120 каузи, или 20. Резултат може да е постановена неоправдателна присъда, само че в случай че тя не влезе в действие, има ли резултат?

" Бонус за резултат е рисково нещо ", безапелационна беше арбитър Павлина Панова

" Ако ще се подтикват магистратите, какво общо има това с активността на правосъдния чиновник, че и той ще се подтиква по същия метод ", попита Панова във връзка записаното предложение това да важи и за правосъдните чиновници.

В периода сред първо и второ четене могат да се вършат оферти по дискутираните тематики.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР