Правната комисия на парламента прие на първо четене законопроекта за

...
Правната комисия на парламента прие на първо четене законопроекта за
Коментари Харесай

Правната комисия прие на първо четене закона за личния фалит

Правната комисия на Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за неплатежоспособност на физическите лица, импортиран от Министерския съвет. В съвещанието взе участие министърът на правораздаването Крум Зарков, който показа законопроекта, както и омбудсманът Диана Ковачева.

По време на дебатите се чуха отзиви, че би трябвало да има взаимна работна група, с цел да се гледа законът текст по текст и да се стигне до допустима редакция. От „ Демократична България “ поддържаха закона. Надежда Йорданова уточни, че би трябвало да се ускори фокусът над длъжника и добави, че би трябвало да се търси баланс, с цел да се защитят ползите на добросъвестните взискатели.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС разяснява, че законът е дълго чакан, като добави, че в последните години са почнали да изобилстват неприятните заеми, което е довело до напрежението. Той въпреки всичко посочи, че законопроектът повдига въпроси, които би трябвало да се изчистят и добави, че неговата парламентарна група ще го поддържа.

Омбудсманът Диана Ковачева уточни, че това е един законопроект, който е чакан дълго време, като означи обаче, че в плана има някои пунктове, които провокират паника. Тя добави, че законът би трябвало да реши казуса с „ безконечния дебитор “ – добросъвестните, които трайно и обективно не могат да погасяват отговорностите си. По думите ѝ законът би трябвало да бъде ориентиран към ползите на „ безконечния дебитор “ най-много и въпреки всичко да има баланс във връзка с кредиторите. Омбудсманът регистрира, че отвън обсега на закона остават хората със свободни специалности и такива, които не разполагат със секвестируемо имущество.

От Софийския градски съд показаха негативно мнение към законопроекта по отношение на правни съображения и проблеми, които ще сътвори в правораздавателната активност на съдилищата. Като максимален проблем беше посочено, че е доста евентуално окръжните съдилища да бъдат затрупани с огромно количество молби, което ще забави цялото правосъдие по значими категории каузи. От градския съд предложиха да се преразгледа цялостната логичност на закона.

Министър Зарков уточни, че спор за подобен закон се води повече от 10 години и означи, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма такова законодателство. Той регистрира, че е издирван баланс сред другите позиции на заинтригуваните лица. Зарков отхвърли като безпочвен претекст против законопроекта това, че съдът ще има доста работа и означи, че Висшият правосъден съвет има позитивно мнение по закона. Той добави, че е значимо законът да бъде признат като идея и философия.

Българска телеграфна агенция напомня, че законът планува да има произвеждане, което води до опрощаване на отговорности, насъбрани от изпаднали в неплатежоспособност физически лица. То ще би трябвало да завърши в период до три години. От министерството означават нуждата от отбрана на неплатежоспособните длъжници. Особено уязвими са добросъвестните длъжници, които са изпаднали в състояние на несъстоятелност заради настъпване на неподходящи събития отвън техните предвиждания и надзор – краткотрайна или трайна загуба на продуктивност, здравословни проблеми, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР