Правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев

...
Правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на президента за кариерните бонуси във ВСС

Правната комисия на Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху наредбата от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), която планува по този начин наречените кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС). Решението беше взето с 15 гласа " за ", " срещу " гласоподаваха седмината депутати от Българска социалистическа партия.

Става дума за последните промени в Закон за съдебната власт, с които на 3 септември Народното събрание промени член 28, алинея 1, като даде опция на Висш съдебен съвет да взема решение дали да " качи " някогашен собствен член на по-висока позиция след приключване на мандата му.

 Президентът наложи несъгласие върху текста за кариерните <a href=бонуси за членовете на Висш съдебен съвет " > Виж още

В началото на годината законът беше променен по този начин, че Висш съдебен съвет абсолютно трябваше да удовлетворява молбата на някогашен собствен член да бъде възобновен на позиция с една степен по-висока от тази, която е заемал преди избора си, напомня " Лекс ".

Пленумът на Върховния касационен съд обаче сезира Конституционния съд като изиска този член да бъде разгласен за противоконституционен с претекст, че с
бонусите за членовете на съвета, Народното събрание в прорез с главния закон е иззел подготвеност на самия Висш съдебен съвет, основал е голословна привилегия и е нарушил престижа и престижа на правосъдната власт.

Докато въпросът е към момента провесен в Конституционен съд, депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид предложи, а Народното събрание одобри, редакция на наредбата, като текстът беше изменен по този начин, че Висш съдебен съвет да може да преценя дали да назначи някогашните членове на съвета на по-висока служба. Условията за това са да имат най-малко 15 години стаж и доста добра оценка от препоръка, само че на тях по принцип дават отговор всички членове на Висш съдебен съвет, като е прочут единствено един случай на кадровик с по-ниска оценка.

Президентът наложи несъгласие с претекстове, че по този начин се нарушават правилата за разделяне на управляващите и за самостоятелност на правосъдната власт и се дава привилегия за част от кадровиците, а други се слагат в неравнопоставено състояние.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР