Правната комисия на Европейския парламент разгледа своя проектодоклад относно новата

...
Правната комисия на Европейския парламент разгледа своя проектодоклад относно новата
Коментари Харесай

Емил Радев: Трябва да постигнем баланс между интересите на длъжниците и кредиторите

Правната комисия на Европейския парламент прегледа своя проектодоклад по отношение на новата инструкция за превантивно преструктуриране и даване на втори късмет на бизнеса в Европейски Съюз.
" Считам, че в оптималната степен би трябвало да подсигуряваме справедливия баланс сред ползите на длъжника и тези на неговите кредитори ", съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебата.
Целта на предлагането е да се понижат главните спънки пред свободното придвижване на капитали, произлизащи от разликите в рамките за преструктуриране и неплатежоспособност на страните членки. Така ще се подсигурява достъпът до ефикасни правни принадлежности за преструктуриране и ще се даде втори късмет на жизнеспособните предприятия и бизнесмените във финансови усложнения.
Емил Радев акцентира, че даването на втори късмет на предприятията, а и на физическите лица е значима стъпка към стимулиране на бизнеса, към унищожаване на страха от неуспех за младите бизнесмени и към облекчение на доста физически лица, изпаднали в свръхзадлъжнялост. Свръхзадлъжнялостта на физически лица съставлява важен стопански и обществен проблем. 11,4% от европейските жители непрекъснато имат просрочени заплащания, които постоянно съставляват битови сметки.
Качеството на рамките по отношение на преструктурирането и несъстоятелността, открити от страните членки, въздейства директно на процентите на събиране на вземанията от страна на кредиторите. Съгласно индикаторите на Световната банка процентите на събиране на вземанията в Европейски Съюз варират сред 30% в Хърватия и Румъния и 90% в Белгия и Финландия. Забелязва се, че процентите на събиране на вземанията са по-високи в стопански системи, в които преструктурирането съставлява най-често употребяваното произвеждане по неплатежоспособност. В такива стопански системи кредиторите могат да чакат да възстановят приблизително 83% от своите вземания в съпоставяне със приблизително 57% при процедури по разпродажба. В България степента на възобновяване за предпазените кредитори в производствата по неплатежоспособност е 34.9%.
С предлагането за инструкция страните членки се приканват да разширят използването на правилата за опрощаване на отговорности, тъй че да бъдат обхванати и физически лица, които не са бизнесмени, т.е. потребителите. През последните години редица страни членки одобриха или реформираха националното си законодателство по отношение на несъстоятелността на потребителите, като регистрираха, че е значимо да основат условия за опрощаване на отговорностите на потребителите и даване на втори късмет. Не всички страни членки обаче са приели такива закони и периодите за опрощаване на отговорностите на свръхзадлъжнели консуматори не престават да са доста дълги.
" Надявам се и в България скоро да стартира да се ползва законодателство, с което ще се опростяват несъбираемите задължения на потребителите ", разяснява Емил Радев, който от години предлага въвеждането на 10-годишна безспорна погасителна отминалост във връзка с отговорностите на физическите лица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР