Правителството на ген. Стефан Янев, който вчера пое властта, може

...
Правителството на ген. Стефан Янев, който вчера пое властта, може
Коментари Харесай

Служебен кабинет, но с дълга писта

Правителството на ген. Стефан Янев, който през вчерашния ден пое властта, може да прерасне от длъжностен в постоянен с лек ремонт. Две трети от министрите му може да останат в кабинета, определен от идващия парламент. Това е един от вероятните сюжети, които президентът Румен Радев е обсъждал с партиите на митинга, научи „ Марица “.

Планът планува две трети от служебните министри да останат и при кабинет, формиран от новия парламент. Неслучайно в него попадат хора от всички цветове и браншове на опозицията. Надпартийният темперамент на новото държавно управление беше бележит и от президента Румен Радев в словото му преди клетвата на министрите в Гербовата зала.

" Макар и длъжностен, кабинетът, който назначавам през днешния ден, има упоритостта да бъде на демократичното единодушие. Той потвърждава това, което, за жалост, не бе реализирано от 45-ото Народно заседание - че е допустимо демократи от разнообразни цветове да надмогнат овехтели разделения и алените линии между тях и да се обединят към идеята за свободна и обективна България ", съобщи Радев.

Според осведомени президентът е направил селекцията на служебния кабинет след диалози с " ИТН ", " Изправи се!Мутри вън! " и " Демократична България ". Сондирано е и мнението на другите лагери в Българска социалистическа партия, чийто водач Корнелия Нинова е в много хладни връзки с Радев.

Червените са показани от министрите Бойко Рашков, Янаки Стоилов и проф. Христо Бозуков, както и представителя Антон Кутев, който е част от вътрешната съпротива на Нинова. За човек на Весела Лечева минава пък спортният министър Андрей Кузманов.

За близки по хрумвания на градската десница се считат възпитаниците на Харвард Асен Василев и Кирил Петков, които поемат надлежно финансите и стопанската система. Двамата се изявяват и на уличните митинги предишното лято, а фотография на пловдивчанина Петков с афиш против предходната власт се появи в обществените мрежи.

По-особен случай е пристигналият от Австрия 30-годишен вицепремиер Атанас Пеканов, който минава за коренно ляв съгласно концепциите, които изрича като член на Стратегическия съвет на президента.

Само хората на Слави Трифонов нямат очевидна кандидатура в новия кабинет, само че те по този начин или другояче не демонстрираха до момента любимци за министри. Връзката е пиарката на служебното държавно управление Соня Момчилова, някогашен сценарист при Дългия.

На " ИТН " обаче се разчита след изключителните избори да успее със своя мандат да прокара леко ремонтирания длъжностен кабинет като непрекъснат. Прогнозите са, че множеството министри ще останат, ще си тръгнат единствено министър председателят Янев и останалите съветници на Румен Радев. Възможно е някой от сегашните вицета пък да бъде нараснал в министър-председател.



Иначе Румен Радев през вчерашния ден предизвести съединеното от него държавно управление, че предстоят " тежки месеци по превъзмогване на тежкото завещание и засилена опозиция от силите на статуквото ". После изреди и дилемите пред новия кабинет, които прозвучаха и като закана за проверка на досегашното ръководство:

" Да подсигурява естественото действие на страната. Да обезпечи почтени избори, обявявайки война на купения избор. Да разкрие, доколкото е допустимо за 2 месеца, същинската картина за положението на страната. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде убеденост на българите, че страната може да се ръководи честно, транспарантно и отговорно ". Първата взаимна поява на Радев и Янев пък беше на поклонението пред умрелия ген. Никола Колев, някогашен шеф на Генщаба и началник на кабинета на президента Георги Първанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР