Правителството в Молдова обяви 60-дневно извънредно положение заради криза в

...
Правителството в Молдова обяви 60-дневно извънредно положение заради криза в
Коментари Харесай

Молдова не може да плати на Газпром и въведе извънредно положение

Правителството в Молдова разгласи 60-дневно изключително състояние поради рецесия в енергийния бранш. Страната не може да заплати отговорностите си към „ Газпром “, а на 20 януари енергийният колос отхвърли настояването за разсрочено заплащане.

Премиерът Наталия Гаврилита сподели пред Народното събрание в четвъртък, че „ Молдовагаз “ е предложил да заплати 38 милиона $ на „ Газпром “ до 20 януари, а останалите 25 милиона $ да бъдат изплатени на по-късна дата. Държавният съветски енергиен колос обаче е отхвърлил предлагането.

Извънредното състояние дава на кабинета повече надзор над ръководството на енергийния бранш, като да вземем за пример пренасочването на доставките на газ от индустрията към семействата и потребление на средства от държавния бюджет за заплащане на газта, сподели Гаврилита.

В края на предходната година Русия, която от десетилетия доставя газ на Молдова, заплаши да прекъсне доставките. Страните не бяха съумели да се спогодят за удължаването на двустранния им контракт, който изтече през септември.

Молдова разгласи изключително състояние през октомври и стартира да купува газ от други страни. Впоследствие двете страни се споразумяха да удължат контракта за интервал от пет години.

На 11 януари обаче министърът на инфраструктурата и районното развиване на Молдова Андрей Спину заяви, че изкупната цена се е нараснала от 550 $ на хиляда кубически метра през декември до 647 $ през януари. Това нарастване е доста за една от най-бедните страни в Европа.

Международни анализатори споделят, че Русия употребява природния газ като метод да накаже Молдова през 2020 година Тя завоюва против подкрепяния от Русия тогава настоящ президент Игор Додон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР